Dobre garnki na gaz i indukcję

Dobre garnki na gaz i indukcję

Garnki z powierzchnią Black Cube.

Dobre garnki na gaz i indukcję oraz inne typy kuchenek, które bez obaw mogę wstawić do piekarnika i umyć w zmywarce doceniłam już dawno. Wówczas w Polsce było ich niewiele, a cena za dobre garnki na indukcję ocierała się o granice absurdu. Dziś wybór jest znacznie większy. Nie kwestionowanym hitem są naczynia z powierzchnią Black Cube, to właśnie takich naczyń używają m.in. najlepsi szefowie kuchni. My także zdecydowaliśmy się na zakup uniwersalnych garnków i patelni z kolekcji Kohersen Black Cube.

dobre-garnki-na-gaz-i-indukcje
Dobre garnki i patelnie z nieprzywieraną i nierysującą się powłoką przydają się w każdej kuchni.
 

Dobre garnki do każdego typu kuchenki, do piekarnika i zmywarki 

Garnki i patelnie Kohersen Black Cube różnią się od tradycyjnych naczyń z powłoką nieprzywierającą. Zapobiegającą przywieraniu powłoka Diamond znajduje się tuż pod siatką ze stali nierdzewnej, która tworzy wzór przypominający z wyglądu plaster miodu lub sześcienną kostkę. Właśnie od tego wzoru pokrywającego powierzchnię oraz spód garnków i patelni pochodzi nazwa Black Cube (czarna kostka). Podczas mieszania potrawy łyżka lub szpatułka ociera się o stalową kratkę, nie niszcząc nieprzywierającej powłoki Diamond.

Na stronie producenta www.kohersen.pl z którym współpracowałam opracowując ten artykuł garnki Kohersen Black Cube opisano następująco:

Dwustronna powierzchnia o strukturze plastra miodu gwarantuje trwałość oraz najwyższą jakość wykonania. Jest odporna na zarysowania, tym samym umożliwiając używanie metalowych łopatek czy sztućców bez ryzyka jej uszkodzenia. Nie absorbuje zapachów i jest odporna na działanie kwasów spożywczych.

To prawda, używałam zarówno łyżki jak i metalowej szpatułki i na powierzchni patelni nie ma nawet najmniejszej rysy. To w porównaniu z najbardziej popularnymi garnkami ogromna różnica, wygoda i mniej kuchennych akcesoriów do zmywania. Sześcienny wzór zapobiega przywieraniu żywności podczas przygotowywania posiłków, zarówno w wysokiej, jak i niskiej temperaturze. 

dobre-garnki-na-gaz-i-indukcje
Tak wygląda powłoka Diamond Black Cube.

Dobre garnki na gaz i indukcję równomierne rozprowadzają ciepło

Zarówno patelnie, jak i garnki rozprowadzają ciepło równomiernie i szybko się nagrzewają. Technika smażenia jest taka sama jak w przypadku naczyń ze stali nierdzewnej. Przed gotowaniem i smażeniem najpierw nagrzewam naczynie do średniej temperatury. Temperaturę sprawdzam wlewając kilka kropli wody, jeżeli krople zaczynają "tańczyć" po powierzchni, to znaczy że mogę już zacząć smażyć. Jeśli woda wyparuje, to zmniejszam temperaturę. 

Istotną zaletą jest także możliwość gotowania i smażenia bez użycia tłuszczu lub w przypadku bardzo "chudych" produktów ograniczenia jego ilości do kilku - kilkunastu kropli. Ponadto naczynia Kohersen Black Cube są wolne od PFOA oraz PFOS, które wykorzystywane są do produkcji teflonu i mogą powodować problemy z tarczycą oraz bezpłodność. Dzięki temu masz pewność, że gotujesz zdrowe i smaczne posiłki.

Konstrukcja dobrych garnków

Ściana wewnętrzna i zewnętrzna naczyń Kohersen wykonana jest ze stali nierdzewnej. Pomiędzy nimi znajduje się warstwa aluminium.  Dzięki takiej budowie (tzw. tri-ply) naczynia są kompatybilne ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Trójwarstwowa konstrukcja zapewnia również równomierną dystrybucję ciepła w obrębie całego korpusu oraz szybkie nagrzewanie się naczynia. Z kolei, grube dno magazynuje ciepło, przyśpieszając gotowanie i smażenie.  Pomimo zastosowania trzech warstw, naczynia są stosunkowo lekkie, co zdecydowanie ułatwia operowanie nimi np. podczas smażenia.

Dobre garnki do każdego typu kuchenki, do piekarnika i zmywarki 

Naczynia kuchenne Kohersen Black Cube z powłoką Diamond mogą być używane do zapiekania w piekarniku do maksymalnej temperatury 260°C oraz można je bezpiecznie myć w zmywarce. Naczynia kuchenne Kohersen są kompatybilne z większością rodzajów kuchenek dostępnych na rynku: gazową, indukcyjną, elektryczną, ceramiczną oraz halogenową. - czytamy na stronie marki Kohersen.

Używałam tych naczyń na kuchni gazowej i indukcyjnej, sprawdziły się doskonale. Kuchenka indukcyjna bez problemu "wykryła" garnek i patelnie. Także przygotowanie potraw w piekarniku to czysta przyjemność, zwłaszcza, że możesz je wstawić do piekarnika razem z pokrywką. 

Dużą zaletą ułatwiającą utrzymanie garnków i patelni Kohersen w czystości jest możliwość mycia naczyń w zmywarce  lub szorstką stroną gąbki, a nawet szorowania drucianą szczotką.

Jako ciekawostkę dodam, że cała seria naczyń Kohersen Black Cube została zaprojektowana w Korei Południowej. 

Spodobał Ci się przepis na naleśniki z farszem z mięsa z rosołu i warzyw ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

dobre-garnki-na-gaz-i-indukcje
Dobre garnki na gaz i indukcję.

Komentarze

  1. Uwielbiam tę linię garnków i patelni Kohersena. Bardzo polecam do własnej kuchni i na prezent.

    OdpowiedzUsuń
  2. Garnki nie dość ze wyglądają na bardzo dobre jakościowo to i ładnie się prezentują. Przydałby mi się taki porządny komplet,

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie. Dodatkowo na plus jest, że można patelnię wstawić do piekarnika. Na to zwracam szczególną uwagę. Przydałoby się takie wyposażenie w mojej kuchni:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto pomyśleć o tych propozycjach podczas kupowania nowych garnków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rzeczywiście świetnie, jednak dla mnie nadal cena jest zaporowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Serio po drucianej szczotce nic się nie stanie tej pięknej powierzchni? Aż trudno uwierzyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę sama jestem przykładem i rysowałam widelcem i kompletnie nic

      Usuń
  7. Bardzo stylowe i pięknie się prezentujące!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takim dobrym zestawem garnków czy patelni aż chce się gotować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze z najlepszych :) Polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: