Zupa dyniowa z jabłkiem

Zupa dyniowa z jabłkiem

Prosty przepis na zupę z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem jest gotowa do podania na stół w niespełna 50 minut, ale najlepiej smakuje z wolnowaru. Ta prosta zupa krem z dyni nawet bez dodatku śmietanki ma aksamitną, kremową konsystencję. Chrupiące jabłka i prażone pestki dyni lub świeżo posiekane zioła, sprawiają, że to najlepsza zupa dyniowa na jesień. Za każdym razem smakuje wyjątkowo i sprawdza się zawsze, kiedy masz ochotę na zdrową i pyszną zupę z dyni.

Przepis na zupę z dyni i jabłek jest wyjątkowo prosty. Żeby ją przygotować, będą ci potrzebne tylko dynia, jabłko, cebula, czosnek i mleczko kokosowe (lub śmietanka do zup) oraz ulubione przyprawy. Zupę z dyni podawaj z prażonymi pestkami dyni, pokrojonymi w kostkę jabłkami i ewentualnie odrobiną śmietanki, ale równie dobrze smakuje z grzankami. 

zupa-dyniowa-z-jablkiem
Bardzo dobra zupa z dyni i jabłek.
 

Najprostsza zupa dyniowa z jabłkiem

  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 średnia cebula,,
  • 2 ząbki czosnku,  
  • około 1 cm kawałek imbiru,
  • 1 duże Jabłko Grójeckie albo 2 mniejsze,
  • 1 średnia dynia Hokkaido lub dynia piżmowa o wadze około 1,5 kilograma przed obraniem,
  • około 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru warzywnego lub wody,
  • 1 puszka mleczka kokosowego, w zależności od tego jak bardzo je lubisz 160g albo 400g, ale możesz też użyć około 100 g śmietanki do zup,
  • opcjonalnie 1 czubata łyżeczka curry, 
  • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cynamonu i chili w płatkach do smaku,
  • dodatki: prażone pestki dyni, pokrojone w małą kostkę prażone jabłko lub świeże zioła i grzanki.

Pyszna zupa z dyni z jabłkiem przepis

1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Dynię przekrój na 4 części, oczyścić z gniazd nasiennych, pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż dynię miąższem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i  piecz  przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudź dynię i wydrąż miąższ, a skórki wyrzuć.

  • Jeśli nie chcesz uruchamiać piekarnika, to po prostu pokrój obraną dynię na małe kawałki i postępuj tak, jak to opisałam w punkcie nr 3, ale wtedy zupa dyniowa będzie się gotowała odrobinę dłużej.

2. Cebulę i obrane jabłko pokrój w małą kostkę, czosnek i imbir drobno posiekaj. 

3. W garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i jabłko i smaż na średnim ogniu, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj czosnek i imbir i smaż około 1 minuty często mieszając.

4. Dodaj pokrojony na mniejsze kawałki miąższ dyni, przyprawy i bulion i gotuj przez około 20-25  minut. Zupę trzeba od czasu do czasu zamieszać ponieważ jest dość gęsta i łatwo przylega do dna.

5. Zmiksuj zupę dyniową na gładki krem. Dodaj mleczko koksowe i gotuj jeszcze około 5 minut. 

6. Przed podaniem możesz posypać zupę prażonymi pestkami dyni, pokrojonym na małe kawałki jabłkiem i udekorować kleksem śmietany lub mleczka kokosowego. Jeśli nie zjesz całej porcji, to zupę dyniową z jabłkiem możesz zamrozić.

zupa-dyniowa-z-jablkiem

Prosta zupa z dyni i jabłek z wolnowru przepis

Proporcje z tego przepisu są odpowiednie dla wolnowru Crock-Pot o pojemności 3,5 litra lub 4,7 litra.

1. Dynię przekrój na 4 części, oczyścić z gniazd nasiennych, pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Obierz dynię ze skórki, a miąższ pokrój w niedużą kostkę i włóż do misy wolnowru.

2. Cebulę i obrane jabłko pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. 

3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i jabłko i smaż na średnim ogniu, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj czosnek i imbir i smaż około 1 minuty często mieszając, a następnie przełóż do wolnowaru.

4. Dodaj bulion i przyprawy i ustaw czas wolnowarzenia

  • opcja low - około 4,5 godziny
  • opcja high - około 3,5 godziny

5. Na 30 minut przed końcem dodaj mleczko kokosowe.

6. Ugotowaną zupę dyniową z jabłkiem i imbirem zmiksuj na gładki krem.

zupa-dyniowa-z-jablkiem
Zupa dyniowa z jabłkiem.


Komentarze

  1. Ostatnio miałam okazję jeść zupę dyniową z gruszką i fajnie smakowała, więc wierzę, że z jabłkiem jest równie smaczna. Chętnie ją przygotuję z Twojego przepisu. Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda bardzo słonecznie. Lubię dodatek jabłka do dyni, ale u mnie nie ma mleczka kokosowego. Ciekawa jestem smaku z jego dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: