TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ser halloumi z grilla

Grillowany ser w miodowo - ziołowej marynacie.

Ser halloumi z grilla przepis na grillowany ser w miodowo - ziołowej marynacie. Ser halloumi z grilla jest co roku hitem sezonu, a wegetariańskie szaszłyki z halloumi to prawdziwa poezja smaku.  Halloumi nie topi się podczas smażenia czy grillowania, dlatego stanowi świetną przekąskę na każdą okazję. Ser halloumi z grilla możesz przygotować na wiele sposobów, wszystko zależy od tego jakiej marynaty użyjesz. Dziś mam dla Ciebie propozycję na grillowany ser halloumi w marynacie z dodatkiem miodu. W tej wersji jest doskonałym dodatkiem, zarówno do mięsa, jak i warzyw. Zaletą przepisu na ser halloumi z grilla jest jego prostota. Kilka składników, które pewnie masz w kuchni wystarczy, żeby przygotować wspaniałą ucztę.

Jeśli wolisz sery o bardzie miękkiej konsystencji, poszukaj w Internecie  tureckiego sera na grilla i do pieczenia marki Gazi, moim zdaniem jest lepszy od tradycyjnego sera halloumi.

ser-halloumi-z-grillaGrillowany ser halloumi. 
 

Marynowany ser halloumi na grilla

  • 200-250 g sera halloumi lub sera Gazi,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz do smaku, ser halloumi jest już naturalnie słony, więc nie ma potrzeby dodawania soli do  marynaty.
  • do podania: surowe lub grillowane warzywa np. sałata, pieczone ziemniaki, pomidory, papryka itp.

ser-halloumi-z grilla

Ser halloumi z grilla przepis

1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.  Jeśli udało ci się kupić turecki ser na grilla Gazi w plastrach, to podziel każdy plaster na 3 równe części.

2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty: oregano, tymianek, chili, sok z cytryny, czosnek, oliwę, miód i pieprz. 

3. Włóż ser halloumi do marynaty i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ser możesz też zamarynować próżniowo - zajmuje to wówczas około 30-60 minut (podany czas dotyczy pojemników Food Saver)

4. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu. Grilluj halloumi przez 4-6 minut na grillu elektrycznym lub po 3-4 minuty z każdej strony na grillu węglowym lub patelni grillowej.  

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na ser halloumi z grilla ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten tekst na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Co to jest miód nostrzykowy

Miód nostrzykowy jest stosunkowo mało znany, chociaż to jeden z najcenniejszych miodów o silnych właściwościach leczniczych. Na tle innych miodów wyróżnia go delikatny waniliowy zapach i piękny bursztynowy kolor. Miód z nostrzyka z powodzeniem zastępuje preparaty oparte na minerałach i witaminach. Zawiera ponad 70 niezbędnych dla zdrowia składników, m.in. witaminy C, PP oraz witaminy z grupy B, które wspomagają odporność, układ nerwowy i regenerację tkanek; minerały, pierwiastki śladowe, flawonoidy, w tym rutynę oraz niewielką ilość cennych olejków eterycznych, które korzystnie wpływają na drogi oddechowe, skórę oraz działają przeciwbólowo. 

Miód nostrzykowy różni się od innych odmian miodu nie tylko składem, ale także właściwościami. To prawdziwy lek stworzony przez naturę, skuteczny w różnych dolegliwościach. 

Miód z nostrzyka

  • łagodzi dolegliwości bólowe
  • stymuluje odporność organizmu, wspomaga produkcję leukocytów, co jest szczególnie ważne w leczeniu chorób układu odpornościowego. 
  • łagodzi stany zapalne, 
  • wspomaga pracę układu nerwowego, normalizuje sen, eliminuje nocne przebudzenia i ułatwia zasypianie,
  • rozrzedza krew, zapobiega powstawaniu zakrzepów, odblokowuje naczynia krwionośne i normalizuje krążenie krwi,
  • wzmacnia serce, zapobiega zawałowi i udarowi,
  • likwiduje kaszel, oczyszcza płuca i oskrzela,
  • poprawia pamięć i koncentrację. 
  • dostarcza organizmowi niezbędnych do życia witamin, minerałów, substancji biologicznie czynnych i węglowodanów. 
ser-halloumi-z-grilla

Co to jest ser halloumi

Halloumi to półtwardy ser, delikatnie słonawy, zazwyczaj produkowany z mleka owczego albo z mieszanki mleka koziego, owczego i krowiego. To najbardziej ceniony ser do grillowania, ponieważ nawet w wysokich temperaturach nie topi się i zachowuje swój kształt. Ma zwartą, podobną do mozzarelli, konsystencję i bardzo charakterystyczny mleczny smak. Halloumi nie kruszy się, więc można go z łatwością  pokroić w kostkę. Surowy ser halloumi jest gumowaty i niezbyt smaczny, ale grillowany ser halloumi zyskuje chripiącą skórkę i pyszne, miękkie wnętrze.

W Grecji ser halloumi podaje się najczęściej jako przekąskę lub składnik sałatek i szaszłyków. Smażony marynowany ser halloumi polany melasą z granatów może stanowić także samodzielne danie albo dodatek do mięsa i warzyw z grilla. 

ser-halloumi-z-grilla
Ser halloumi z grilla.

Komentarze

  1. Uwielbiam grillowany ser, ale nigdy go nie doprawiałam . Muszę tak spróbować, bo wyobrażam sobie ten smak:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ulubiony miód mojego Męża. Zawsze przywozimy go z Nałęczowa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych