Dip do mięsa
Dip do mięsa
Przepis na gęsty sos do mięsa i wędlin.
Dip do mięsa pieczonego jest jednym z wielu sposobów na urozmaicenie smaku potraw. Przed nami sezon na grillowanie, ale nawet najlepsze mięsa i warzywa znudzą się, jeśli będziesz je przyrządzać cały czas tak samo. Dip do mięsa nie musi być drogi, ani trudny do zrobienia. Przygotowując sosy do pieczonego i grillowanego mięsa staram się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tak powstał m.in. przepis na chutney z gruszek oraz przepis na sos pomidorowy po indyjsku. Ten przepis na dip do mięsa pochodzi z książki "Spiżarnia królowej Bony", która zawiera najlepsze przepisy opracowane przez koła gospodyń wiejskich i ilustrowane moimi zdjęciami. Poniższą recepturę przygotowały panie z KGW w Boglewicach.
Gęsty dip do mięsa z dodatkiem chili i imbiru.Dip do mięsa
- 1 kg Jabłek Grójeckich,
- 200 g cukru,
- 150 ml octu 10%,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 3 goździki,
- 1 duża cebula biała lub czerwona,
- około 1 cm kawałek imbiru,
- 1 mała papryczka chili,
- sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
- opcjonalnie inne ulubione składniki
Dip do mięsa przepis
1. Obrane jabłka oczyść z pestek i pokrój w małą kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Skrop pokrojone jabłka sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały i odstaw na około 20 minut. Papryczkę chili oczyść z pestek i drobno posiekaj.
2. Na niewielkim ogniu gotuj przez 20 minut cukier i ocet. Powinien powstać słodki syrop.
3. Do syropu wrzucić pokrojone jabłka. Gotuj na niewielkim na ogniu kolejne 20 minut.
4. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, starty na tarce imbir i posiekane chili. oraz cynamon i goździki. Gotuj kolejne 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a ocet odparuje. Gorący dip przełóż do słoików i odwróć do góry dnem.
Ten sos możesz podawać do pieczonego lub grillowanego mięsa oraz wędlin.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na dip do mięsa pieczonego ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest dip
Dip to rodzaj gęstego sosu, podawanego na zimno. Swój wyrazisty smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom i przyprawom. Dipy możesz podawać do mięsa i wędlin, owoców morza, tostów, sera itp. . W zależności od gęstości możesz zamaczać w nich przekąski, albo nakładać na potrawę np. na grillowanego kurczaka. Dipy na bazie kwaśnej śmietany, jogurtu, majonezu, mają najczęściej półpłynną konsystencję, natomiast przyrządzane na bazie warzyw lub owoców są zazwyczaj bardzo gęste, można nimi m.in. posmarować kanapki. Dipy w różnych formach są popularne na całym świecie, a ludzie używają tych sosów od tysięcy lat.
Przykładem dipu jest m.in. przepis na domowy sos musztardowy oraz polskie gąszcze, indyjskie chutneye czy wywodzący się z krajów Kaukazu sos adżika.
Takie sosy znacznie podnoszą smak dania. Warto je robić.
OdpowiedzUsuńŚwietny. I będzie też pasował do deski serów:-)
OdpowiedzUsuń