Sos musztardowy

Sos musztardowy

Przepis na sos musztardowy na ciepło i na zimno

Sos musztardowy na ciepło lub na zimno należy do najbardziej uniwersalnych sosów domowej roboty, a jajka w sosie musztardowym na ciepło z poniższego przepisu to już niemal klasyka. Sos musztardowy na ciepło pasuje też do gotowanego i pieczonego mięsa i warzyw. Sos musztardowy na zimno jest idealny do sałatek, wędlin, jajek, ryb, pieczonego i grillowanego mięsa i warzyw. Świetnie sprawdza się także jako dip do frytek i sos do burgerów. Cztery poniższe przepisy na sosy z dodatkiem musztardy możesz wykorzystać jako dodatek do bardzo wielu posiłków.

Przepisy na sos musztardowy na ciepło i na zimno są bardzo proste, ale dla zabieganych i zapracowanych przygotowałam też wariant ekspresowy. Przepis na sos majonezowo musztardowy z miodem oraz sos musztardowo miodowy znajdziesz na samym końcu artykułu. 

Tutaj znajdziesz przepisy na sosy do jajek na zimno i domowy majonez z gotowanych jajek

sos-musztardowy
Prosty przepis na sos musztardowy na zimno i na ciepło.
 

Przepis na sos musztardowy na zimno

  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła 
  • 2 łyżki ostrej lub bardzo ostrej musztardy np. Dijon lub Colman's
  • 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 5-6 łyżek śmietanki kremówki (30% lub 36%),
  • sól i pieprz do smaku.

Musztarda Colman's także w proszku jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

sos-musztardowy
Szybki sos musztardowy przepis krok po kroku. Jeśli masz zimne masło, włącz w mikserze opcję wstępnego ogrzewania produktów.

1. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białek od żółtek. Z białek możesz przygotować np. bezy migdałowe.

2. Żółtka zmiksuj z musztardą i miękkim masłem na jednolity krem. Dodaj ocet lub sok z cytryny i śmietankę i zmiksuj lub wymieszaj łyżką do połączenia składników. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos zgęstniej po odstawieniu go na około godzinę do lodówki.

Przepis sos musztardowy na ciepło

  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy Dijon lub miodowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku

1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i na niewielkim ogniu podsmażaj przez około 2 minuty. 

2. Wlej bulion, dodaj musztardę, szczyptę cukru i mieszaj, aby nie było grudek. Sos będzie początkowo dość rzadki, ale po kilku minutach podgrzewania zgęstnieje. 

I na koniec coś dla zabieganych i zapracowanych, którym zawsze brakuje czasu. To przepis na szybki sos musztardowy z majonezem - idealny do wędlin, mięsa na zimno, jajek i sałatek oraz rewelacyjny sos miodowo musztardowy.

Sos musztardowo majonezowy

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy Dijon lub miodowej,
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • opcjonalnie 1 łyżka płynnego miodu,

Sos musztardowo miodowy

  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki musztardy Dijon 
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub więcej do smaku,
  • dwie duże szczypty czosnku w proszku,
  • ćwierć łyżeczki mielonej ostrej papryki, 
  • soli i pieprz do smaku

Te dwa przepisy na sosy z musztardą wymagają jedynie dokładnego wymieszania wszystkich składników. To świetne sosy do jajek i sałatek, pieczonego lub gotowanego mięsa i warzyw oraz do wędlin i burgerów. 

sos-musztardowy

Skąd się wzięła musztarda

Gorczyca, z której produkuje się musztardę była uprawiana już ponad 2000 lat p.n.e., ale to podobno Rzymianie przygotowali pierwszą musztardę mieszając zmielone ziarna gorczycy z melasą z winogron. Umiejętność produkcji musztardy przejęli od Rzymian mieszkańcy Galii (obecnie Francja), a najlepsza pochodziła z miasta Dijon. Do dziś Dijon jest uznawane za światową stolicę musztardy. W Bengalu i wielu rejonach Indii odpowiednikiem tradycyjnej musztardy jest kasundi, pikantny, gęsty sos, w skład którego oprócz przypraw wchodzą też pomidory albo zielone mango.

sos-musztardowy
Sos musztardowy.


Komentarze

  1. Uwielbiam sos musztardowy nie tylko do jajek. Ale bym zjadła to wszystko z Twojego zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczne zdjęcia:-) Kiedyś w dzieciństwie jadłam sos musztardowy na ciepło z jajami:-) Na pewno skorzystam z propozycji. Ten na zimno już wypróbuję na święta:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: