Likier jajeczny ajerkoniak

Likier jajeczny ajerkoniak

Jak zrobić ajerkoniak lub advocaat domowym sposobem.

Likier jajeczny ajerkoniak, tak jak holenderski advocaat, wenezuelski ponche crema czy amerykański eggnog przygotowuje się z żółtek jaj, cukru i alkoholu oraz mleka lub śmietany. Gęsty ajerkoniak w najprostszej wersji zrobisz z podanych niżej składników. Likier jajeczny ajerkoniak i domowy likier kawowy kahlua nie wymagają leżakowania, są gotowe do podania na stół już następnego dnia, ale ajerkoniak najlepszy jest po upływie tygodnia. 

Domowy ajerkoniak jest bardzo uniwersalny. Gęsty i słodki likier jajeczny zastępuje polewę do lodów i deserów, ale może też stanowić bazę do innych likierów. Jeśli utrzesz żółtka z dodatkiem kakao otrzymasz równie pyszny ajerkoniak kakaowy. W zależności od kraju pochodzenia przepisy na likiery jajeczne różnią się rodzajem użytego alkoholu i dodatkami.

Z białek, które pozostaną po przygotowaniu ajerkoniaku możesz zrobić np. bezy migdałowe, ale równie dobrym pomysłem będzie wielkanocna babka na białkach.

likier-jajeczny-ajerkoniak
Gęsty domowy likier ajerkoniak lub advocaat jest bardzo łatwy do zrobienia.
 

Likier jajeczny ajerkoniak

  • 8 żółtek jaj, najlepiej ekologicznych,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego,
  • 400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego,
  • 250 ml spirytusu,
  • ewentualnie możesz też dodać 150 ml brandy albo rumu, ale nie jest to konieczne. 
likier-jajeczny-ajerkoniak

Przepis na domowy ajerkoniak

1. Jajka sparz wrzątkiem i dokładnie umyj. Oddziel żółtka od białek.

2. Żółtka utrzyj do białości z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Może to zająć nawet do 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta.

2. Nie przerywając ucierania powoli wlewaj mleko skondensowane i ubijaj, aż składniki się połączą.

3. Cały czas miksując bardzo, bardzo powoli,cienką strużką wlewaj spirytus. Jeśli dodasz jednorazowo zbyt dużo spirytusu ajerkoniak może się zważyć. Kiedy składniki się połączą przelej ajerkoniak do butelki (najlepiej z szeroką szyjką) i odstaw na minimum 24 godziny do lodówki.

4. Następnego dnia domowy ajerkoniak będzie znacznie bardziej gęsty, niż bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty pozostaw go na kilka godzin w temperaturze pokojowej. 

likier-jajeczny-ajerkoniak
Likier jajeczny ajerkoniak.
 

Komentarze

  1. Zrobiłam wczoraj likier jajeczny i limoncello. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki go nie robiłam. Przypomniałaś mi. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy ajerkoniak to obowiązkowy element każdych świąt..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: