3/26/2021

Makowiec z jabłkami i bakaliami

Makowiec z jabłkami i bakaliami.

Szybki przepis na makowiec na kruchym spodzie.

Makowiec z jabłkami i bakaliami z gotowej masy makowej zrobisz bardzo szybko. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego, jak na makowiec zawijany, i czekać aż wyrośnie. Oczywiście najlepszy przepis na makowiec z jabłkami, to ten z domową masą makową, ale kiedy brakuje Ci czasu, ten prosty makowiec też będzie dobrym rozwiązaniem. Na blogu znajdziesz jeszcze inny przepis na makowiec z jabłkami na kruchym cieście, wybór pozostawiam Tobie.

makowiec-z-jablkami-i-bakaliami
Przepis na szybki makowiec z dużą ilością bakalii. 

Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie

proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła lub dobrej margaryny,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii,
  • 1 duże żółtko

Masa makowa do makowca

Jeśli chcesz przygotować domową masę makową, to znajdziesz ją przepisie na makowiec zawijany

    • 1 puszka gotowej masy makowej (850 g) 
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 3 duże Jabłka Grójeckie,
    • 1 duże białko,
    • szczypta soli, 
    • możesz też dodać, ale nie jest to konieczne
      • pół szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej przez godzinę w wodzie lub rumie
      • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
      • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

    Tutaj znajdziesz przepis na smażona skórka pomarańczowa.

    makowiec-z-jablkami-i-bakaliami

      Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie przepis

      1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtko, pokrojone w małą kosteczkę zimne masło i zmiksuj w blenderze. Powstanie coś w rodzaju kruszonki, zagnieć ją w jednolite ciasto. Ciasto na makowiec uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 40-60 minut do lodówki.

      2. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Pokrój ciasto na równej grubości plastry i oblep nimi dno formy, tak, aby nie było pustych miejsc. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
      Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. 

      3. Podpiecz ciasto przez około 12-15 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie, żeby przestygło.

      3. Do masy makowej dodaj bułkę tartą, ewentualnie także dodatkowe bakalie i wymieszaj. 

      4. Jabłka Grójeckie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do masy makowej i ponownie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

      5. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj do masy makowej.

      6. Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj wierzch. Jeśli zostało Ci ciasto, to zetrzyj je na tarce i posyp wierzch. Wstaw makowiec do nagrzanego do piekarnika i pieczę około 55-60 minut. 

      makowiec-z-jablkami-i-bakaliami
      Makowiec z jabłkami i bakaliami.

      7 komentarzy:

      1. Ten przepis może być ciekawy...Tylko widzę orzechy i już się jeżę.

        OdpowiedzUsuń
      2. Z tymi jabłkami fajnie na pewno smakuje. Chętnie wypróbuję ☺️

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Jabła powodują, że masa jest wilgotna i bardzo smaczna

          Usuń
      3. A czy ten makowiec nie ma góry z ciasta?

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Tak, zostało mi trochę ciasta, starłam je na tarce i posypałam na górze

          Usuń
      4. Uwielbiam takie syte makowce na kruchym spodzie ;)

        OdpowiedzUsuń

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Drukuj lub zapisz przepis