3/24/2021

Wielkanocne inspiracje – sprawdź propozycje dań które wszyscy pokochają

Dania wielkanocne powinny być pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu. Warto wcześniej zastanowić się nad świątecznym menu, aby sprawić radość najbliższym i delektować się znakomitym jedzeniem. Oto najlepsze propozycje, które możesz dodać do wielkanocnego jadłospisu! 

wielkanocne-inspiracje-sprawdz-propozycje-dan-ktore-wszyscy-pokochaja
 

Sałatka śledziowa z jajkiem 

Pomysłów na przystawki wielkanocne jest naprawdę mnóstwo. Jedną z potraw, którą docenią miłośnicy tradycyjnych smaków, jest sałatka śledziowa z jajkiem. Jednak nie może obyć się bez innych wyrazistych dodatków, takich jak ogórek kiszony, jajka, kukurydza, groszek czy natka pietruszki. Przygotowanie sałatki zajmie dosłownie chwilę, dlatego jest jednym z najczęściej wybieranych dań na Święta Wielkanocne. Ta przystawka nie tylko pysznie smakuje, lecz także, dzięki kolorowym dodatkom, świetnie prezentuje się na stole. 

Biały barszcz świąteczny 

Menu wielkanocne nie może obyć się bez barszczu białego. Przygotowanie tej tradycyjnej świątecznej zupy nie musi być czasochłonne, aby uzyskać znakomity efekt. Barszcz można przyrządzić na wywarze z białej kiełbasy, wzbogacając Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Zawiera idealną kompozycję dodatków, dzięki którym danie nabierze charakteru – majeranek, czosnek, cebula i inne aromatyczne przyprawy. Na koniec wystarczy tylko dodać ugotowane na twardo jajka i białą kiełbasę. Ugotowanie barszczu zajmie mniej niż pół godziny! 

Jajka z orzechowym farszem i boczkiem 

Przepisów z jajkami w roli głównej jest bardzo dużo, jednak w tym roku można zaserwować ich wyjątkową, faszerowanych wersję. Danie wzbogacą chrupiące dodatki takie jak orzechy i boczek. To dość niecodzienne połączenie, jednak warto nieco poeksperymentować, aby odkryć zupełnie nowe, pyszne smaki. Jajka doskonale komponują się z majonezem, musztardą i sosem tatarskim – dzięki takiemu połączeniu danie będzie jeszcze bardziej wyraziste w smaku. 

Mazurek makowy 

Mazurek niejedno ma imię, a jednym z dodatków, dzięki którym będzie wyjątkowy, jest słodki mak. Można go wymieszać z rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub dodać odrobinę soku z cytryny. Te tradycyjne wielkanocne ciasto warto ozdobić stopioną gorzką czekoladą, która przełamie słodki smak maku, oraz drobno pokrojonymi orzechami. Mazurek w tej wersji to doskonałe połączenie kruchego spodu i gęstej masy makowej, zwieńczonej znakomitymi dodatkami. Nie można mu się oprzeć! 

Babka majonezowa 

Na końcu listy pysznych wielkanocnych dań znajduje się babka majonezowa. Majonez w słodkich ciastach jest bardzo oryginalnym dodatkiem, jednak odpowiada nie tylko za znakomity smak, lecz także za konsystencję. Zastępuje olej lub inny tłuszcz, który dodajemy do ciast. Aby babka była idealnie wilgotna i delikatna, warto wykorzystać do jej przygotowania gęsty Majonez Dekoracyjny WINIARY. Co zrobić, by ciasto prezentowało się nienagannie? Można polać je lukrem i ozdobić bakaliami np. posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową czy rodzynkami. Inną wersją jest posypanie babki cukrem pudrem lub polanie płynną czekoladą – jasny kolor ciasta będzie znakomicie kontrastował z ciemną polewą. 

Choć niektóre z tych dań mogą być nietypowe, z pewnością sprawdzą się na świątecznym stole!

3 komentarze:

  1. Świetne menu. Na pewno każdy ma swoje smaki, ale warto skorzystać i zmienić nieco swój świąteczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój faworyt to biały barszcz świąteczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne propozycje na menu wielkanocne. Te jajka fajnie muszą smakować. U nas w domu są tradycjonaliści jedzeniowi, ale udaje mi się zawsze choć jedno danie przemycić☺️

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis