Makowiec z jabłkami i bakaliami

Makowiec z jabłkami i bakaliami.

Szybki przepis na makowiec na kruchym spodzie.

Makowiec z jabłkami i bakaliami z gotowej masy makowej zrobisz bardzo szybko. Nie musisz przygotowywać ciasta drożdżowego, jak na makowiec zawijany, i czekać aż wyrośnie. Oczywiście najlepszy przepis na makowiec z jabłkami, to ten z domową masą makową, ale kiedy brakuje Ci czasu, ten prosty makowiec też będzie dobrym rozwiązaniem. Na blogu znajdziesz jeszcze inny przepis na makowiec z jabłkami na kruchym cieście, wybór pozostawiam Tobie.

makowiec-z-jablkami-i-bakaliami
Przepis na szybki makowiec z dużą ilością bakalii. 

Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie

proporcje na blachę o wymiarach 28 x 19 cm

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła lub dobrej margaryny,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii,
  • 1 duże żółtko

Masa makowa do makowca

Jeśli chcesz przygotować domową masę makową, to znajdziesz ją przepisie na makowiec zawijany

    • 1 puszka gotowej masy makowej (850 g) 
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 3 duże Jabłka Grójeckie,
    • 1 duże białko,
    • szczypta soli, 
    • możesz też dodać, ale nie jest to konieczne
      • pół szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej przez godzinę w wodzie lub rumie
      • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
      • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

    Tutaj znajdziesz przepis na smażona skórka pomarańczowa.

    makowiec-z-jablkami-i-bakaliami

      Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie przepis

      1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtko, pokrojone w małą kosteczkę zimne masło i zmiksuj w blenderze. Powstanie coś w rodzaju kruszonki, zagnieć ją w jednolite ciasto. Ciasto na makowiec uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 40-60 minut do lodówki.

      2. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Pokrój ciasto na równej grubości plastry i oblep nimi dno formy, tak, aby nie było pustych miejsc. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
      Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. 

      3. Podpiecz ciasto przez około 12-15 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie, żeby przestygło.

      3. Do masy makowej dodaj bułkę tartą, ewentualnie także dodatkowe bakalie i wymieszaj. 

      4. Jabłka Grójeckie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do masy makowej i ponownie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

      5. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj do masy makowej.

      6. Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj wierzch. Jeśli zostało Ci ciasto, to zetrzyj je na tarce i posyp wierzch. Wstaw makowiec do nagrzanego do piekarnika i pieczę około 55-60 minut. 

      makowiec-z-jablkami-i-bakaliami
      Makowiec z jabłkami i bakaliami.

      Komentarze

      1. Ten przepis może być ciekawy...Tylko widzę orzechy i już się jeżę.

        OdpowiedzUsuń
      2. Z tymi jabłkami fajnie na pewno smakuje. Chętnie wypróbuję ☺️

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Jabła powodują, że masa jest wilgotna i bardzo smaczna

          Usuń
      3. A czy ten makowiec nie ma góry z ciasta?

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Tak, zostało mi trochę ciasta, starłam je na tarce i posypałam na górze

          Usuń
      4. Uwielbiam takie syte makowce na kruchym spodzie ;)

        OdpowiedzUsuń

      Prześlij komentarz

      Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

      Formularz kontaktowy

      Nazwa

      E-mail *

      Wiadomość *


      Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

      Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


      Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

      Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

      A teraz ugotujmy coś wspólnie
      Ola i Paweł

      Znajdziesz nas tutaj

      Znajdziesz nas tutaj: