TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sangria jabłkowa

Orzeźwiający napój owocowy na lato.

Sangria jabłkowa przepis na idealny napój na każdą porę roku. Sangria jabłkowa równie dobrze smakuje na zimno z kostkami lodu, jak i na ciepło w jesienny wieczór. Sangria jabłkowa jest jednym z wielu wariantów popularnego hiszpańskiego i portugalskiego napoju alkoholowego na bazie czarownego wina. Jest zarazem jednym z naszych ulubionych koktajli, ponieważ można ją przygotować na setki sposobów dodając sezonowe owoce, soki owocowe, likiery lub mocniejsze alkohole. Sangria jabłkowa występuje też w wersji z białym winem - tzw. sangria blanca i bynajmniej nie musi to być wino z wyższej półki. Ten przepis nawiązuje do klasycznej sangrii. Ma orzeźwiający, owocowy i lekko słodki smak.

sangria-jablkowa
Hiszpańska sangria przepis na orzeźwiający napój na lato.

Sangria jabłkowa

  • 1 Jabłko Grójeckie
  • 1  pomarańcza 
  • 2 łyżki cukru lub do smaku
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 1 butelka (750 ml) hiszpańskiego wytrawnego białego lub czerwonego wina, np. Rioja,
  • 300 ml soku jabłkowego 
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • opcjonalnie 100 ml koniaku lub brandy
  • opcjonalne dodatki: laska cynamonu, gałązka rozmarynu,  plastry pomarańczy, 3-4 goździki, pestki owoców granatu.

Sangria jabłkowa przepis

1. Jabłko i pomarańczę pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj je z cukrem i cynamonem. 

2. Przełóż owoce do dużego dzbanka (musi się w nim zmieścić jeszcze wino, sok jabłkowy i pomarańczowy) i odstaw na około 30 minut.

3. Dodaj wino, sok jabłkowy, sok pomarańczowy i wymieszaj.

4. Sangrię podawaj mocno schłodzoną lub z kostkami lodu. 

Udostępnij artykuł

Spodobał Ci się przepis na napój sangria jabłkowa ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
sangria-jablkowa

Co to jest sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański i portugalski napój alkoholowy. Składa się z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu i ewentualnie winiaków lub likierów albo mocniejszych alkoholi. Zgodnie z przepisami UE tylko Hiszpania i Portugalia mogą oznaczać swój produkt jako Sangria; podobne produkty z innych regionów muszą być nazywane inaczej. Początkowo sangria była napojem rolników, przyrządzano ją tylko z wina i wody i podawano ją najczęściej w czasie żniw. Wraz z upływem czasu zaczęto dodawać do sangrii cukier, owoce i mocne alkohole.

Nazwa sangria (z hiszpańskiego: krwawienie) została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Przepisy na sangrię różnią się znacznie, nawet w samej Hiszpanii. Podstawowymi składnikami są zawsze czerwone wino i lokalne sezonowe owoce - brzoskwinie, nektarynki, jagody, jabłka, gruszki. Najczęściej słodzona jest  cukrem i sokiem pomarańczowym. Niektóre przepisy na sangrię, oprócz wina i owoców, zawierają dodatkowe składniki, takie jak brandy, woda gazowana lub likier smakowy.Obecnie popularna jest też wersja z białym winem - tzw. sangria blanca.

Materiał reklamowy powstał w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

Blog Cztery Fajery to osobisty blog pisany i redagowany z myślą o osobach szukających sprawdzonych przepisów. Na blogu mogą pojawiać się różne formy płatnej reklamy, artykuły sponsorowane lub linki partnerskie do stron firm z którymi współpracujemy.

Na blogu Cztery Fajery nigdy nie zamieszczamy linków afiliacyjnych - oznacza to, że NIE otrzymujemy prowizji za dokonane przez Czytelników bloga zakupy na stronach firm partnerskich.

sangria-jablkowa
Sangria jabłkowa.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Na weekend mam imprezę i chętnie przygotuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych