Lemoniada kawowa

Lemoniada kawowa

Przepis na mazagran, kawę z lodem i alkoholem.

Lemoniada kawowa przepis na mazagran - zimny, słodzony napój kawowy z alkoholem i lodem czasem określany jako lemoniada espresso. Przepis na kawę mazagran powstał XIX wieku w Algierii, ale szybko zyskał uznanie we Francji i wielu innych krajach. W Portugalii lemoniada kawowa mazagran składa się z espresso, cytryny, mięty i rumu, a w Austrii tylko z espresso, lodu i rumu. Chociaż prawdopodobnie nie znajdziesz lemoniady kawowej w menu lokalnej kawiarni, to bez problemu przygotujesz ją w domu. Jeśli lubisz orzeźwiające letnie drinki, portugalska lemoniada kawowa może być Twoim nowym ulubionym napojem. Klasyczna lemoniada kawowa mazagran łączy w sobie kofeinowy element w postaci aromatycznego espresso ze świeżym sokiem z cytryny i lodem. 

lemoniada-kawowa
Lemoniada kawowa mazagran.

Lemoniada kawowa - portugalski mazagran

składniki na 2 porcje lemoniady kawowej
  • 200 ml mocnej kawy, najlepiej ze świeżo zmielonych ziaren,
  • cukier do smaku, 
  • sok z cytryny do smaku
  • 50 ml rumu, koniaku lub brandy, po 25 ml na porcję lub więcej do smaku,
  • 2 plasterki cytryny, po jednym na każdą porcję, 
  • lód w kostkach,
  • gałązki mięty do dekoracji. 

Lemoniada kawowa mazagran przepis

1. Zaparz kawę. Pozwól jej ostygnąć i odstaw do lodówki. Powinna mieć temperaturę około 5-6 stopni. Kiedy wystygnie dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

2. Wlej kawę na lód. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wymieszaj.  Przed podaniem udekoruj szklankę całym plasterkiem cytryny i gałązką mięty. Podawaj na zimno.

Udostępnij przepis na mazagran - lemoniadę kawową

Spodobał Ci się przepis na lemoniada kawowa mazagran ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub na Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
lemoniada-kawowa

Z czego przygotować lemoniadę kawową mazagran

Twórcy przepisu na lemoniadę kawową, oblężeni w algierskiej twierdzy Mazagran, francuscy żołnierze z Legii Cudzoziemskiej nie mieli do dyspozycji zbyt wiele, ale współcześnie mamy do wyboru szeroki wybór kaw. Jeśli masz taką możliwość przygotuj ten napój, ze świeżo zmielonych ziaren Arabiki lub mieszanki Arabiki i Robusty. Doskonale sprawdzą takie kawy ziarniste jak:

W tym gronie szczególnie wyróżniają się Illy Brasile i Illy Intenso. Należą do kaw klasy premium i raczej nie zobaczysz ich w najbliższym markecie. Na stronie www.venosa.pl znalazłam je za 36 złotych. To, w mojej opinii, cena jak najbardziej adekwatna do jakości. Dodatkowo, zaletami sklepu są błyskawiczna dostawa, szeroki wybór ekskluzywnych herbat, przystępnych cenowo kaw ziarnistych i mielonych oraz słodkości. Venosa.pl to stosunkowo młoda polska firma, ale wyróżnia ją profesjonalne doradztwo i przekonanie, że jakość nie ma narodowości. W ofercie znalazły się więc kawy z całego świata, ale też miody, syropy i akcesoria dla kawoszy. Innymi słowy, dla każdego coś smacznego.

Co to jest mazagran

Mazagran  to zimny, słodzony napój kawowy, który powstał w XIX wieku w Algierii. Wersje portugalskie składają się z espresso, cytryny, mięty i rumu, a austriacka lemoniada kawowa mazagran podawana jest tylko z rumem i lodem. Czasem szybką wersję uzyskuje się przez nalanie wcześniej posłodzonego espresso do filiżanki z kostkami lodu i plasterkiem cytryny. Mazagran został opisany jako „oryginalna kawa mrożona z wodą zamiast mleka".

Nazwa napoju pochodzi od twierdzy Mazagran w Algierze w Algierii. Przepis na mazagran stworzyli prawdopodobnie żołnierze francuskiej Legii Cudzoziemskiej, którzy w czasie oblężenia twierdzy Mazagran podczas wojny 1840 r. zamiast mleka i brandy dodawali do kawy zimną wodę.  Kiedy żołnierze wrócili do Paryża, zasugerowali kawiarniom podawanie tego napoju w wysokich kieliszkach. Nazwano go nazwano café mazagran. Współcześnie najbardziej zbliżoną do oryginału wersję mazagranu można wypić w Portugalii. 

Lemoniada kawowa mazagran była dostępna w butelkach w sieci Starbucks, w Polsce serwował ją McDonald.

lemoniada-kawowa
Lemoniada kawowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: