Kawa mielona Kimbo Aroma Gold

Kimbo Aroma Gold, kawa mielona z włoskiej palarni Kimbo S.p.A., którą miałam okazję pić niedawno po raz pierwszy, to w mojej opinii, obok produktów Illy, kwintesencja kaw włoskich. Aromatyczne espresso i wspaniała latte, czy można chcieć więcej ?

Kawa Kimbo Aroma Gold

Smak i aromat
Kimbo Aroma Gold to mieszanka wyselekcjonowanych ziaren arabiki (100%) z upraw zlokalizowanych w Ameryce Południowej i Centralnej. Charakteryzuje się bardzo przyjemnym, łagodnym smakiem, bez wyczuwalnej goryczki czy kwasowości, i dość intensywnym kawowym aromatem.
Świetnie smakuje z dodatkiem mleka i cukru w postaci caffe latte.
Według mnie Kimbo Aroma Gold należy  do grona kaw uniwersalnych. Sprawdzi się idealnie jako poranna "kawa na dobudzenie", (ale bez nadmiernie silnego kopa, który by powodował że serce zaczyna walić jak oszalałe) i jako kawa na miłe popołudnie lub wieczór.
Co dla mnie szczególnie ważne, nawet dwa podwójne espresso wypite w krótkich odstępach czasu nie wywołały podrażnienia żołądka.

Sposób parzenia 
Kawa mielona Kimbo Aroma Gold przeznaczona jest do parzenia w kawiarkach, ekspresach do kawy i zaparzaczach.

Cena do jakości
Mimo, iż jest to kawa raczej ze średniej półki cenowej, to jakością z powodzeniem konkuruje z  produktami z wyższych przedziałów cenowych. Porównałabym ją do nieco droższych produktów Illy. Jest to kawa, którą z pewnością kupię ponownie.

Miejsce zakupu: sklep internetowy Konesso.pl

Dostępne warianty:
kawa ziarnista, opakowanie 250g,  
kawa mielona, puszka 250g lub torebka 250g

Opis producenta
Skład: 100% arabika
Stopień palenia: średni
Zawartość kofeiny: niska

PS.
Ponieważ nie jestem i raczej już nie zostanę baristą, wybaczcie mi że opis kawy nie jest w pełni profesjonalny. Pisałam go także dla tych zwyczajnych kawoszy, którzy na co dzień nie pytają w sklepie o "profil sensoryczny" i "body" kupowanej kawy.

Komentarze

  1. Opis mnie przekonał :) muszę spróbować tej kawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakuje, mogę więc z pełnym przekonaniem polecić

      Usuń
  2. Chociaż mam już 30 lat to kawę pijam dooiero od niedawna więc każda informacja w tym temacie jest cenna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się w miarę regularnie publikować informacje o kawie. To nowy cykl na naszym blogu

      Usuń
  3. Myślę że co najmniej jedną puszkę w Konesso sobie i gosciom zafunduje!!!!
    Prosto jasno i jak dla mnie w pełni fachowo wyłożone to co dla mnie najistotniejsze ....czekam na kolejne recenzje!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jurku, serdecznie dziękuję za opinię. Niebawem będzie kolejna recenzja, wię serdecznie zapraszam do częstszych odwiedzin :)

      Usuń
  4. Dopiero od niedawna pijam kawę. Ta wydaje się być w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niska zawartość kofeiny mmm.. dla mnie idealnie :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo zachęcającego opisu nie skuszę się na nią, bo zwyczajnie nie lubię i nie pijam żadnej kawy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczęłam pić kawę zaledwie kilka lat temu, filiżanka dobrej kawy to dla mnie prawdziwa przyjemność

      Usuń
  7. Ja właściwie nie pijam już innej kawy i zawsze przywożę z wypraw do Włoch cały zapas. Nie ważne, czy jestem w Neapolu, czy gdzie indziej- zawsze kupuję Kimbo. Rodzajów jest kilka. Ja lubię chyba najbardziej Aroma Di Napoli i Espresso Napoletano. Ta, o której piszesz jest chyba najbardziej uniwersalna w smaku. Polecam wypróbować też inne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: