Prosty przepis na lasagne

Prosty przepis na lasagne 

Lazania z mięsem mielonym i beszamelem. 

Prosty przepis na lasagne bolognese nikomu nie sprawi trudności. Włoska lasagne z mięsa mielonego, makaronu, sosu beszamelowego i dużej ilości sera to najlepsza lazania na świecie. Równać się z nią może tylko włoski chleb ciabatta (przepis). Szybko zauważysz, jak wielka jest różnica między domową lazanią z mięsem mielonym i beszamelem, a gotowymi, które kupujesz w sklepie. Ten klasyczny przepis na włoską Lasagne al Forno (włoska lasagne wołowa) od wielu lat należy do naszych ulubionych. Tym razem jednak zabrakło mi wołowiny i powstała domowa lazania z mięsa mielonego wołowego i wieprzowego. Trudno się jej oprzeć, ale warto pamiętać, że lazania to nie jest danie dietetyczne. Na końcu przepisu dowiesz się więc, jak spalić lasagne z sosem beszamelowym :)

prosty-przepis-na-lasagne
Prosty przepis na lasagne z beszamelem zawsze się przyda.
 

Lasagne bolognese składniki 

proporcja na formę o wymiarach 20x30 cm 

  • 12-15 płatów makaronu lasagne,
  • około 150-200 g startego na drobnych oczkach sera parmezan.

Oryginalny włoski makaron do lasagne jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Farsz do lasagne 

  • 1 mała marchewka, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin 
  • 1 szklanka passaty pomidorowej bez przypraw, (tym razem nie dodałam),
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 500 gramów mielonej wołowiny 
  • 350 gram mielonej wieprzowiny 
  • 1/2 szklanki białego wina, możesz pominąć jeśli nie lubisz, 
  • około 1 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego, 
  • 1 łyżka ziół do kuchni włoskiej, 
  •  sól i pieprz mielony do smaku 

1. Obierz marchewkę i cebulę. Umyj i osusz seler. Pokrój warzywa na malutkie kawałki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj warzywa i gotuj na małym ogniu, aż będą prawie miękkie (około 5 minut). 

2. Zwiększ ogień do średniego dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż się zarumieni, a woda wyparuje. Dodaj białe wino i zamieszaj. Gdy wino odparuje, dodaj passatę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Ponownie zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. podlewając w razie potrzeby bulionem. Powinien powstać bardzo gęsty sos boloński. 

Farsz do lasagne z wolnowaru 

Im dłużej będziesz gotować sos boloński, tym będzie smaczniejszy. Jeśli masz wolnowar, to umieść podsmażone mięso i warzywa w misie wolnowaru. Dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i wino (bulion nie będzie potrzebny). Ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock - Pot) 

  • opcja low: 12 godzin, 

Na dwie godziny przed końcem uchyl lub zdejmij pokrywę, aby nadmiar płynu odparował. 

Sos beszamelowy 

  • 500 ml mleka 
  • 50 gramów masła 
  • 40 gramów (1/3 szklanki) mąki pszennej, 
  •  mała szczypta gałki muszkatołowej 
  •  szczypta soli i szczypta mielonego pieprzu 

1. Podgrzej mleko w rondelku, ale nie pozwól mu się zagotować. W drugim garnku rozpuść na małym ogniu.pokrojone w kostkę masło. 

2. Gdy masło się rozpuści, zdejmij z ognia i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj mąkę. Mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek. 

3. Garnek z mieszanką masła i mąki umieść z powrotem na małym ogniu i dodaj ciepłe mleko, sól, gałkę muszkatołową i mielony pieprz. Mieszaj trzepaczką, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki 

Porada: Przygotowując sos beszamelowy, nie przestawaj mieszać, dopóki nie dodasz i nie połączysz wszystkich składników – pomoże to zapobiec tworzeniu się grudek 

Prosty przepis na lasagne 

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzałka góra - dół. Formę do zapiekania natłuść masłem. 

2. Na dno formy wlej około 100 ml sosu beszamelowego. Układaj obok siebie płaty makaronu. Na makaron nałóż warstwę farszu mięsnego, polej około 100 ml sosu beszamelowego i posyp parmezanem. Ułóż kolejną warstwę makaronu, mięsa, beszamelu i sera. Postępuj w ten sam sposób do wyczepiania składników. Powinny powstać 3-4 warstwy. Na ostatnią warstwę makaronu połóż nieco grubszą warstwę mięsa i beszamelu, ponieważ jest to warstwa najbardziej narażona na działanie temperatury. Ostatnią warstwę posyp obficie startym parmezanem. 

3. Wstaw lasagne do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Pod koniec pieczenia przykryj folią aluminiową, jeśli zbyt mocno się rumieni. Lasagne jest gotowa, gdy zobaczysz złotą skórkę wokół zewnętrznych krawędzi potrawy.

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się prosty przepis na lasagne z mięsem mielonym? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

prosty-przepis-na-lasagne

Jak spalić lasagne 

Lasagne z tego przepisu jest wyśmienita, ale z pewnością nie jest dietetyczna - 100 g to około 200-230 kalorii. Żeby spalić 200 g porcję lasagne, która na talerzu wygląda bardzo niepozornie, powinnaś

  • prasować lub odkurzać przez 160 minut 
  • spacerować szybkim krokiem przez około 75 minut 
  • sprzątać mieszkanie przez około 2 godziny 

Jeśli chcesz wiedzieć, ile kalorii udało Ci się spalić, możesz skorzystać ze smartwatcha. To nie tylko zegarek, ale przede wszystkim urządzenie, które ułatwia monitorowanie stanu zdrowia. Mierzy ilość spalonych kalorii i pokonany dystans, sprawdza w czasie rzeczywistym Twoje tętno i wskaźnik BMI, posiada pulsoksymetr, który umożliwia pomiar saturacji krwi i wiele innych funkcji. Dostępne są nawet modele z funkcją EKG, monitorowania ciśnienia krwi i temperatury ciała oraz jakości snu, Na smartwatchu odbierzesz również powiadomienia z sieci społecznościowych. Urządzenie przypomni Ci o konieczności napicia się wody lub poruszania się, jeśli zbyt długo siedzisz przed ekranem komputera. 

prosty-przepis-na-lasagne
Po lewej Smartband FW34 Silver, po prawej Smartwatch FW46 Xenon z funkcją EKG, oba urządzenia firmy Maxcom. 

Co to jest lasagne

Lasagne to jedna z najbardziej lubianych włoskich potraw. Składa się z płatów makaronu jajecznego, które po ugotowaniu i odsączeniu są układane warstwami na przemian z sosem bolońskim (mięso mielone w sosie pomidorowym), sosem beszamelowym i parmezanem. Prosty przepis na lasagne ma wiele wersji, zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie, ale najpopularniejsze są właśnie Lasagne alla Bolognese i Lasagne al Forno. 

Skąd pochodzi prosty przepis na lasagne bolognese 

Lasagne powstała we Włoszech jeszcze w czasach średniowiecza. Najstarszy prosty przepis na lasagne pochodzi z anonimowego traktatu o kulturze gastronomicznej Liber de coquina, spisanego między końcem XIII a początkiem XIV wiek. 

prosty-przepis-na-lasagne
Prosty przepis na lasagne.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: