Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Pomysł na szybki obiad z makaronem - spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili.

Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis na proste, szybkie i smacznie włoskie danie z zaledwie pięciu składników. Prawie wszystkie wymienione są w nazwie, bo spaghetti aglio olio e peperoncino oznacza makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili. Zacznij gotować makaron, zanim zrobisz cokolwiek innego, ponieważ przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino zajmuje dokładnie tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. Istnieje wiele klasycznych włoskich dań, które można zrobić bardzo szybko, ale makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili jest moim zdaniem najłatwiejszy. Cały sekret tkwi w prostocie i dobrej jakości składnikach. Do spaghetti aglio olio e peperoncino wybierz makaron z pszenicy durum i najlepszą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, jaką uda Ci się kupić, ponieważ to ona decyduje o smaku tej potrawy.

Spaghetti aglio olio e peperoncino to jeden z najpopularniejszych przepisów na makaron we Włoszech, ale jeśli wolisz dania z mięsem, to zajrzyj po przepis na sos mięsny do makaronu

spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino
Makaron po włosku czyli spaghetti aglio olio e peperoncino makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili. Proste i szybkie danie z patelni Kohersen, która od lat jest po prostu niezastąpiona :)
 

Spaghetti aglio olio e peperoncino

  • 2 całe świeże lub suszone papryczki peperoncini, ale jeśli nie masz to dodaj pół papryczki chili lub pół łyżeczki chili w płatkach,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 200 g makaronu linguine lub spaghetti
  • opcjonalnie ser typu parmezan lub pecorino. 

Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis

1. Zagotuj w garnku osoloną wodę.  Dodaj makaron, gotuj go około 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Powinien być al dente. 

2.  Jeśli masz świeże papryczki, to pokrój je na plasterki o grubości około 3-4 mm, natomiast jeśli używasz suszonych to wystarczy je rozgnieść lub  pokruszyć. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.

3. Na głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką wlej oliwę. Do zimnej oliwy dodaj czosnek i papryczki, często mieszając smaż na niedużym ogniu, aż czosnek stanie się niemal przezroczysty lub jasnozłoty. Zazwyczaj zajmuje to od 2 do 3 minut. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy i może zepsuć smak spaghetti aglio olio e peperoncino. Wyłącz ogień, dodaj natkę z pietruszki (zostaw trochę do posypania gotowego makaronu z czosnkiem, oliwą i chili) i wymieszaj.

4. Odcedź makaron, ale zostaw około 1 szklanki wody, w której się gotował. Przełóż makaron na patelnię, wlej około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i gotuj energicznie mieszając. W razie potrzeby dodawaj po trochu pozostałą wodę, aby dogotować makaron. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać natką pietruszki i startym na tarce o grubych oczkach serem typu pecorino.

Porada: Jeśli boisz się, że przypalisz czosnek, to zmiażdż ząbki czosnku, podsmażaj do chwili, aż zrobi się jasnozłoty, a następnie wyjmij przed dodaniem makaronu. 

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino

Co to jest Spaghetti Aglio e Olio e peperoncino

Spaghetti Aglio e Olio to tradycyjne danie neapolitańskie, które dzięki prostocie przygotowania i  niedrogim, łatwo dostępnym składnikom stało się jednym z symboli kuchni włoskiej. Ten przepis jest uboższą wersją klasycznego linguine z białymi małżami i był jedyną opcją dla osób, których nie było stać na zakup drogich składników. Przepis na Spaghetti Aglio e Olio (zwany  Aglio, Olio e Peperoncino) po raz pierwszy pojawił się w książce kucharskiej „Cucina Teorico Pratica” napisanej przez Guido Cavalcantiego w 1837 roku pod nazwą „Uermiculi Aglio e uoglie”

Co to jest linguine? 

Przygotowując spaghetti aglio olio e peperoncino. możesz wykorzystać makaron spaghetti lub makaron linguine. Oba są mają kształt długich, prostych nitek, ale makaron linguine, jest troszkę grubszy i spłaszczony. Linguine to makaron o szerokości 4 milimetrów pochodzący z Genui we Włoszech. Jego cieńsza wersja nosi nazwę  linguettine. Ten makaron tradycyjnie podaje się z sosami. Linguine jest  dostępny zarówno w wersji z białej mąki, jak i pełnoziarnistej, ale pierwotnie był wytwarzany z pszenicy durum.Kosztuje kilka złotych, można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

W Stanach Zjednoczonych Narodowy Dzień Linguine przypada 15 września każdego roku.

spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino
Spaghetti aglio olio e peperoncino.
 

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: