Kawa z lodami waniliowymi

Kawa z lodami waniliowymi

Włoski deser kawowy caffe affogato.

Kawa z lodami waniliowymi przepis na pyszny deser kawowy zwany caffe affogato. Przepis na kawę affogato pochodzi z Włoch, ale obecnie znajdziesz ją w menu każdej dobrej kawiarni. Kawa z lodami na ciepło składa się z dwóch głównych składników: gorącego, aromatycznego espresso i "utopionej" w nim gałki lodów. Do caffe affogato możesz też dodać niewielką porcję likieru migdałowego amaretto albo likieru kahlua (tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy kahlua).  To kwintesencja prostoty i włoskiego stylu. We Włoszech kawę z lodami podaje się zazwyczaj po obiedzie lub kolacji. Powinna być przyrządzona z wysokiej jakości ziaren. Ta doskonała włoska kawa z gałką lodów waniliowych jest idealnym rozwiązaniem, kiedy stoisz przed wyborem co podać po głównym posiłku - kawę czy deser.

Przepis na kawę affogato z lodami waniliowymi należy do klasyki kuchni włoskiej. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu. Potrzebna Ci będzie kawa ziarnista, zmielona tuż przed zaparzeniem espresso i dobrej jakości lody waniliowe.  Do przygotowania caffe affogato wybierz  kawy włoskie, duży wybór  znajdziesz na stronie Coffeedesk

kawa-z-lodami-waniliowymi
Gałka lodów waniliowych zanurzona w aromatycznym espresso to świetny pomysł na szybki i łatwy deser.  

Kawa z lodami waniliowymi

składniki na 1 porcję

  • 1 świeżo zaparzone, gorące aromatyczne espresso,
  • 1 duża gałka lodów waniliowych
  • opcjonalne dodatki - wybierz jeden, maksymalnie dwa z niżej proponowanych
      • likier migdałowy amaretto
      • likier kawowy kahlua
      • gęsty sos czekoladowy lub o innym ulubionym smaku, z wyjątkiem sosów owocowych.
      • drobno posiekane orzechy lub migdały 
      • bita śmietana

Jak zrobić włoską kawę affogato z lodami waniliowymi

1. Zaparz klasyczne włoskie espresso lub ristretto, najlepiej ze świeżo zmielonej kawy.

2. W mocno schłodzonej filiżance lub szklaneczce do espresso umieść gałkę lodów waniliowych i wlej gorącą kawę. Espresso powinno spłynąć po lodach i zgromadzić się na dnie naczynia.

3. Opcjonalnie możesz polać lody sosem czekoladowym, dodać do kawy ulubiony likier lub udekorować caffe affogato porcją bitej śmietany. Kawę z lodami waniliowymi podawaj natychmiast po przygotowaniu. 

4. Kawę z lodami waniliowymi można jeść łyżeczką lub popijać powoli, w miarę jak lody się rozpuszczają. Stąd też trudność w klasyfikacji cafe affogato, do dziś nie ma zgodności czy to bardziej deser czy napój kawowy. 

Udostępnij przepis na caffe affogato

Spodobał Ci się przepis na kawa z lodami waniliowymi ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Skąd pochodzi przepis na kawę z lodami waniliowymi

Nie udało się ustalić autora przepisu na kawę affogato z lodami waniliowymi. Włoskie określenie tej kawy "affogato al caffe" (utopiony w kawie) pojawiło się w słownikach języka angielskiego zalewie 30 lat temu. Pomysł z dodawaniem lodu lub lodów do kawy nie jest jednak nowy. Z dodatkiem lodu w kostkach powstają m.in. greckie caffe freddo i caffe frappe. Ta druga przygotowywana jest na bazie kawy rozpuszczalnej. Równie popularnym przepisem jest zmiksowanie zimnej kawy z mlekiem i  lodami smakowymi - waniliowymi, śmietankowymi lub czekoladowymi.  Ogromną zaletą przepisów na kawę z lodami jest to, że możesz ją szybko przygotować i dowolnie modyfikować.  

Materiał reklamowy, wpis powstał we współpracy z Coffeedesk

kawa-z-lodami-waniliowymi
Kawa z lodami waniliowymi.


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: