Ciasto do kawy w 5 minut

Ciasto do kawy w 5 minut

Przepis na tanie i szybkie ciasto czekoladowe bez miksera.

Ciasto do kawy w 5 minut przepis na szybkie ciasto czekoladowe bez miksera. Szybkie i tanie ciasto do kawy w 5 minut jest prawdopodobnie jednym z najłatwiejszych ciast, jakie zrobiłam. Potrzebujesz tylko jednej miski, trzepaczki i minimalnej liczby składników. Takie ekspresowe ciasto do kawy będzie gotowe w 5 minut (oczywiście plus czas pieczenia) i jest najlepszym pomysłem na szybkie ciasto na weekend. Bogaty czekoladowy smak i wilgotne i puszyste ciasto są marzeniem każdego łakomczucha. Bez względu na to, czy posypiesz to szybkie czekoladowe ciasto do kawy cukrem pudrem, ozdobisz polewą czekoladową czy przełożysz dżemem zawsze jest wyśmienite. Ten najlepszy przepis na ciasto do kawy w 5 minut szybkie, łatwe i pyszne, wkrótce stanie się również Twoim ulubionym. 

ciasto-do-kawy-w-5-minut
Ciasto do kawy w 5 minut przepis na szybkie ciasto czekoladowe bez miksera.

Ciasto do kawy w 5 minut

  • 300 g mąki typ 450 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół płaskiej łyżeczki soli 
  • pół szklanki (75 g) dobrej jakości kakao 
  • 2 duże jajka 
  • 1 czubata szklanka cukru (250-275g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml wody 
  • 50 ml mleka 
  • około 400 g ulubionego dżemu, u nas tym razem domowa konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami (przepis).

ciasto-do-kawy-w-5-minut

Ciasto do kawy w 5 minut przepis

1. Wymieszaj suche składniki z wyjątkiem cukru: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy i przesiej przez sitko.

2. Trzepaczką lub mikserem ubij jajka. Dodaj olej, wodę, mleko i cukier i ubijaj do połączenia składników. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto będzie dość płynne.

3. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 35-40 minut.

4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce.  

5. Przekrój ciasto poziomo na dwie równe części, posmaruj dolną część dżemem i nałóż górną część. Lekko dociśnij, uważając, aby dżem nie wypłynął.

Udostępnij przepis na ciasto do kawy w 5 minut

Spodobał Ci się przepis na ciasto do kawy w 5 minut ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Ciasto do kawy w 5 minut z wolnowaru

Proporcje na wolnowar Crock-Pot o pojemności 4,5 litra albo 2 wolnowary o pojemności 2,4 litra.

1. Misę wolnowaru wyłóż do połowy wysokości folią aluminiową. Na folię nałóż papier do pieczenia, tak aby sięgał około 1 cm ponad folię aluminiową.

ciasto-do-kawy-w-5-minut
 

2. Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy i przesiej przez sitko.

3. Trzepaczką lub mikserem ubij jajka. Dodaj olej, wodę, mleko i cukier i ubijaj do połączenia składników. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto będzie dość płynne.

4. Wlej ciasto do misy wolnowaru. Pod pokrywkę włóż potrójnie złożony ręcznik papierowy i piecz na opcji HIGH przez około 2,5-3 godziny lub  do tzw. suchego patyczka. Czas zależy od pojemności wolnowaru, w którym pieczesz ciasto.

5. Po upieczeniu wyjmij ciasto z wolnowaru i pozostaw do wystudzenia na kratce.  

6. Przekrój ciasto poziomo na dwie równe części, posmaruj dolną część dżemem i nałóż górną część. Lekko dociśnij, uważając, aby dżem nie wypłynął. 

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata. 

ciasto-do-kawy-w-5-minut
Ciasto do kawy w 5 minut. 

Komentarze

  1. No tak, piję poranną kawę, bez ciasta :( ale serce się raduje na widok tych pięknych kawałków u Was. Zdecydowanie przemawia do mnie wersja piekarnikowa, czekanie 3 godz. to tortura :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Miękuśne , zasmaczyste i nie opadło.Przepis na 10 fajerek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czad! Ciasto z wolnowaru! No i nie ma zmiłuj, że piekarnik zepsuty. Będzie dziś pieczone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, dlatego mam pytanie, jakiej wielkości tortownica?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: