Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe z owocami bez miksera w 10 minut.

Szybkie ciasto czekoladowe przepis na ciasto czekoladowe z owocami. Szybkie ciasto czekoladowe to chyba najprostsze ciasto do kawy w 5 minut (przepis) jakie ostatnio upiekłam. Ten przepis łatwe ciasto bez miksera jest po prostu idealny dla tych, którzy nie potrafią albo nie lubią piec, a służby się jeszcze nie dorobili. Nie będzie Ci potrzebny żaden wypasiony sprzęt ani nawet zwykły mikser, wystarczą miska, łyżka albo rózga i odrobina cierpliwości, aż będziesz mogła wyjąć ciasto z piekarnika. Przygotowanie tego pysznego ciasta czekoladowego z owocami zajmie Ci nie więcej niż 10 minut.  Wilgotne ciasto czekoladowe możesz zrobić z malinami, wiśniami albo Twoimi ulubionymi owocami, a dodatek kawy zdecydowanie poprawia jego smak.  To ciasto, które zawsze się udaje, każdemu smakuje i jest idealne na leniwe popołudnie.

Jeśli szukasz przepisów na łatwe ciasta, to serdecznie polecam
sernik z blendera - idealny dla początkujących
kubeczkowe ciasto jogurtowe, które możesz upiec razem z dziećmi
ciasto drożdżowe dla leniwych czyli kolejne ciasto łyżką mieszane
szybkie ciasto na niedzielę
łatwa babka majonezowa

szybkie-ciasto-czekoladowe
Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami w 10 minut.

Szybkie ciasto czekoladowe

  • 3-4 łyżki czekolady w proszku lub ciemnego kakao 
  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy,
  • 200 g mąki pszennej tortowej, typ 450 
  • 70 g cukru, ale możesz dodać troszkę więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 100 g jogurtu greckiego 
  • 50 g oleju słonecznikowego 
  • 2 jajka 
  • 200 g malin albo wiśni albo innych owoców sezonowych

szybkie-ciasto-czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe przepis

1. Formę o wymiarach 21x10 cm wyłóż papierem do pieczenia

2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni

3. W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Wymieszaj osobno zawartość każdej z misek.

4. Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą

5. Przełóż ciasto do keksówki, a na wierzchu ułóż owoce.

6. Wstaw keksówkę na środkową półkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć ciasta.

7. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.


szybkie-ciasto-czekoladowe
 Szybkie ciasto czekoladowe

Komentarze

  1. Ciasto na lato! Nieskomplikowane, a pyszne i bardzo eleganckie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto. Bardzo szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Super opcja na gości, którzy "wpadną za godzinkę"

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie co do kawy w przepisie. Chodzi o kawę rozpuszczalną czy ma to być kawa "fusiasta"??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu najlepsza jest bardzo drobno zmielona naturalna kawa

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: