7/20/2020

Bakłażan faszerowany warzywami

Bakłażan faszerowany warzywami 

turecki przepis na bakłażany.


Bakłażan faszerowany warzywami to specjalność kuchni tureckiej. Turcy kochają warzywa. Papryka faszerowana na setki sposobów i bakłażany w każdej postaci to ich specjalność. W kuchni tureckiej znajdziesz ponad 200 przepisów na dania z bakłażanów. Propozycja, którą dzisiaj dla ciebie przygotowałam nosi nazwę omdlały imam (po turecku imam bayildi).  Wygląda jak zapiekanka z bakłażana i należy do bardzo lubianych dań w kraju nad Bosforem.
Imam bayildi to zapiekanye bakłażany faszerowane pomidorami, cebulą i papryką. Istnieją dwie wersje dotyczące nazwy tej potrawy. Według jednej z nich imam zemdlał z zachwytu nad wspaniałym smakiem bakłażana faszerowanego warzywami. Druga z wersji mówi, że powodem omdlenia była cena oliwy, którą zużyto do przygotowania faszerowanych bakłażanów.

Kupując bakłażany wybieraj mniejsze sztuki, są bardziej delikatne w smaku i mają cieńszą skórkę.
Przepis na bakłażany faszerowane warzywami pochodzi z bloga tureckisklep.pl/blog/

baklazan-faszerowany-warzywami
Bakłażan z farszem warzywnym.

Bakłażan faszerowany warzywami

  • 2 małe bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki średniej wielkości, kolor bez znaczenia
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • opcjonalnie 1 łyżka pasty paprykowej biber salcasi lub koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Bakłażan faszerowany warzywami przepis

1. Za pomocą obieraczki do warzyw obierz bakłażany w paski (tak, jak na zdjęciu poniżej) a następnie przekrój je wzdłuż na dwie równe części.
2. Każdą połówkę bakłażana, ponacinaj głęboko, uważając, aby nie przebić się na drugą stronę. Wydrąż miąższ i wrzuć go do mocno osolonej wody. Środek bakłażanów posyp obficie solą i odstaw na około 20 minut, aby puściły sok. Po 20 minutach opłucz bakłażany i miąższ.

baklazan-faszerowany-warzywami
Bakłażany przekrój na pół i obierz w paski.

3. Obsmaż bakłażany z obu stron na niewielkiej ilości oleju przez około 10 minut, aż nieco zmiękną, w międzyczasie przygotuj warzywa.
4, Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z pomidorów i papryki. Pokrój pomidory, paprykę i miąższ bakłażanów w małą kostkę, a cebulę w piórka. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
5. Warzywa przełóż do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

baklazan-faszerowany-warzywami
 Nadzienie do bakłażana faszerowanego warzywami.

6. Zdejmij bakłażany z patelni i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa i często mieszając smaż około 2-4 minut, aby odparować nadmiar płynu..
8. Nałóż nadzienie do bakłażanów. Jeśli pozostanie Ci trochę nadzienia dodasz je do sosu.
9. Bakłażany ułóż jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania albo na głębokiej patelni. Na dno naczynia wlej 1-2 łyżki oliwy i tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości bakłażanów. Możesz też dodać 1 łyżkę stołową tureckiej pasty paprykowej biber salcasi albo koncentratu pomidorowego i nadzienie, jeśli całego nie wykorzystałaś.Wymieszaj sos.
10. Skrop bakłażany sokiem z cytryny i odrobiną oleju.Wstaw naczynie z bakłażanami na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 20-25 minut, albo duś pod przykryciem na patelni przez około 30 minut, aż bakłażany będą miękkie.

Bakłażany faszerowane  warzywami możesz podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem udekoruj je posiekaną natką pietruszki.

baklazan-faszerowany-warzywami
Bakłażan faszerowany warzywami.

9 komentarzy:

  1. Bakłażany bardzo lubię. Wersja z farszem z warzyw pasuje do lata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażany to moja miłość. Jestem od nich uzależniona. Zawsze mam choć jednego. Pięknie sie prezentuje Twój zapieczony z warzywami. Mniam ☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie. Mnie bakłażany się jakoś nie udają, pewnie nie dość dobrze się do nich zabieram, a zdaję sobie sprawę, że są dobre, zdrowe i dobrze zrobione bywają naprawdę smaczne. Co roku coś kombinuje i jakoś nie daję rady, to znaczy owszem da się zjeść, ale bez fajerwerków, muszę wypróbować ten przepis jak trafie na bakłażany bo ostatnio jakoś jeszcze ich nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko moja wszystkie bakłażany po włosku już jadłam ale turecki jest mi zupełnie nieznany. Dla mnie bakłażan ma morze możliwości kropka Ten Nie dość że Przepięknie wygląda to jeszcze musi wspaniale smakować oczywiście przepis godny wypróbowania tym bardziej, że znajduje się w nim cała masa dobroci!

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda zjawiskowo, nigdy nie robiłam faszerowanego bakłażana. Mega pysznie wyszło, idealne letnie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chętnie przepis wypróbuję :) ostatnio wprowadziłam warzywne dania, bo jakoś tak naszej młodzieży nie po drodze z nimi było :) ale widzę, że się przekonują :) szukam wiec namiętnie smacznych przepisów, Twój faszerowany bakłażan będzie uskuteczniany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oczy nasyciłam, to teraz pora ruszać do kuchni i nasycić brzuszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam ręki do dań z bakłażanów. Ale przynajmniej oczy nacieszyłam widokiem tych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ha już nawet zakupiłam wszystkie składniki. I robię. Bo już kusisz tymi bakłażanami z każdej strony 😄

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis