Nasiona al-Samh

Nasiona al-Samh

Naturalne źródło białka.

Nasiona al-Samh w smaku są podobne do sezamu, po zmieleniu na mąkę można z nich upiec chleb i słodkie wypieki takie jak ciasta czy ciasteczka. Roślina Al-Samh (nazywana naukowo Mesembryanthemum forsskalii - nagietek figowy), występuje wyłącznie w północnej części Arabii Saudyjskiej. Jej uprawa ogranicza się do Wadi Al-Sirhan i okolic w prowincji Al-Jawf. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i wspaniały smak nasiona al-Samh są uznawane za jeden z najważniejszych produktów spożywanych zarówno na pustyni, jak i w miastach, gdy brakuje żywności. Od setek lat al-Samh jest źródłem pożywienia i dochodów mieszkańców regionu Al-Jouf. Wykorzystywana jest również w medycynie tradycyjnej. Twarda warstwa zewnętrzna pokrywająca małe nasiona pomaga zachować wszystkie ich walory smakowe i odżywcze przez dziesięciolecia. Nasiona al-Samh są naturalnym źródłem niemodyfikowanego genetycznie białka.

Al-Samh zawiera wiele białek, cukrów, minerałów, witamin i błonnika potrzebnych organizmowi ludzkiemu, a przy tym ma  niski poziom tłuszczów. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, może również pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i cholesterolu.

nasiona-al-samh
Al-Samh to endemiczna roślina, które nasiona są bogatym źródłem białka. Występuje wyłącznie w Arabii Saudyjskiej w Dolinie Al-Sirhan.
 

Do czego używać nasion al-Samh

Mąka z nasion al-Samh ma wysoką zawartość białka i można jej używać, jako zamiennika mąki pszennej. Wypiekane z niej ciasteczka są znacznie smaczniejsze od pszennych i dłużej świeże. Zmielonych na mąkę nasion używa się do wypieku chleba i pysznych saudyjskich słodyczy przygotowywanych przez zmieszanie nasion al-Samh z daktylami, ghee (masłem klarowanym) i miodem. Smak nasion al-Samh jest zbliżony do smaku sezamu. 

Z al-Samh możesz przygotować:

  • Maamoul – rodzaj nadziewanych ciastek, popularnych w całym świecie arabskim i Turcji. Ciasteczka można nadziewać orzechami (pistacjami, migdałami lub orzechami włoskim) albo pastą daktylową aromatyzowaną wodą z kwiatu pomarańczy.
  • Baraziq – kruche maślane ciasteczka z mąki, masła, cukru i sezamu lub nasion al-Samh.
  • Bukayla – to deser zrobiony z równych ilości mąki z nasion al-Samh i daktyli pozbawionych pestek zmieszanych razem. Przed podaniem z masy formuje się kulę z dużym wgłębieniem pośrodku, do której wlewa się niewielką ilość roztopionego masła ghee. Al-Bukayla podawana jest na zimno, a całe daktyle można zastąpić pastą daktylową lub melasą.
  • Basbousa – to słodkie ciasto, nasączone syropem aromatyzowanym wodą z kwiatu pomarańczy lub wodą różaną.
  • Aseedah (inaczej asida) – to rodzaj deseru, które przygotowuje się zalewając mąkę pszenną wrzącą wodą, czasami z dodatkiem masła lub miodu. Aseedah to jeden z najpopularniejszych deserów i tradycyjnych dań w wielu krajach arabskich, głównie na Bliskim Wschodzie.

Nasiona al-Samh

Region Al-Jawf – położony na północy Arabii Saudyjskiej – to obszar słynący z bujnych równin i obfitych warstw wodonośnych. Jedną z roślin najbardziej charakterystycznych dla regionu Al-Jawf jest właśnie al-samh. Jej zbiór jest bardzo trudny, nasiona al-Samh zbiera się w sezonie letnim, kiedy roślina całkowicie wyschnie. Następnie oddziela się kwiaty (zwane kabar) od gałązek, które leżą nisko, około 20 centymetrów nad ziemią. Często, gdy roślina jest bardzo sucha, depcze się po niej tak długo, aż na ziemi pozostaną tylko uschnięte kwiaty i nasiona. Następnie nasiona umieszcza się w zamkniętym pojemniku z wodą i moczy do chwili, aż opadną na dno, co zajmuje zwykle kilka dni. Później są prażone, do uzyskania określonego koloru. i mielone.

Al-Samh jest rzadkim gatunkiem endemicznym. Ta cenna roślina jest obecnie zagrożona z powodu pustynnienia i zmian klimatycznych.

Udostępnij artykuł o nasionach al-Samh

Zainteresował Cię nasz artykuł o nasionach a-Samh? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten go w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Źródła

1.   LC–ESI-MS/MS profile of phenolic and glucosinolate compounds in samh flour (Mesembryanthemumforsskalei Hochst. ex Boiss) and the inhibition of oxidative stress by these compounds in human plasma; Polska Bibliografia Naukowa.

nasiona-al-samh
Nasiona al-Samh.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: