Arabska herbata z suszonych limonek

Arabska herbata z suszonych limonek

Przepis na herbatę loomi na niestrawność.

Arabska herbata z suszonych limonek przepis na herbatę loomi na niestrawność. Arabska herbata z suszonych limonek fantastycznie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jest tak samo lubiana, jak herbata ze świeżej mięty (przepis). Herbata z suszonych limonek to tradycyjny napój popularny na całym Półwyspie Arabskim. Ma wyraźny kwaśny cytrusowy smak i niesamowity aromat. Przygotowanie herbaty z suszonych limonek jest wyjątkowo łatwe, wystarczy ugotować czarne suszone limonki w wodzie i dosłodzić do smaku miodem lub cukrem. Herbata limonkowa z suszonych limonek jest doskonała na każdą porę roku. Gorącą herbatę limonkową najczęściej podaję od jesieni do wiosny oraz w przypadku niestrawności i rozstroju żołądka. Arabska herbata loomi z suszoną limonką jest też orzeźwiającym napojem na lato i z powodzeniem zastępuje mrożoną herbatę. W upalne dni dodaję do niej kilka gałązek świeżej mięty i kostki lodu. 

Podobno suszone limonki pochodzą z Omanu, ale cieszą się uznaniem we wszystkich krajach Zatoki Perskiej, Iranie, Turcji i Izraelu. Możesz je dodawać to wszystkich potraw, w przypadku których chcesz uzyskać delikatny kwaskowy smak i cytrusową nutę. Suszone limonki dobrze komponują się z oliwkami oraz natką pietruszki i świeżą miętą. 

arabska-herbata-z-suszonych-limonek

Arabska herbata z suszonych limonek loomi jest doskonała na każdą porę roku. Zimą podawaj ją na gorąco, latem z kostkami lodu, zamiast mrożonej herbaty. Herbata limonkowa to także sprawdzony, domowy sposób na niestrawność. 

Arabska herbata z suszonych limonek przepis

Składniki na trzy porcje herbaty limonkowej.

  • 4 suszone limonki,
  • 3 szklanki wody,
  • miód albo cukier lub ulubiony słodzik do smaku,
Jeśli chcesz podać herbatę limonkową jako orzeźwiający napój na lato, to dodaj kilka gałązek świeżej mięty i lód w kostkach.

Jak zrobić arabską herbatę z suszonych limonek

1. Nakłuj każdą limonkę czubkiem ostrego noża lub widelcem tak, aby woda mogła dostać się do środka.

Alternatywnie możesz pokruszyć limonki na kawałki, usunąć pestki i gotować owoce od 5 do 10 minut, a następnie przecedzić.

2. Do garnka wlej wodę i włóż do niej limonki. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz ogień do średniego.

3. Mieszając od czasu do czasu, gotuj na wolnym ogniu przez około 10 -15 minut lub dłużej (nawet do 30 minut), jeśli chcesz uzyskać mocniejszy, bardziej kwaśny smak.

4. Przecedź herbatę z suszonych limonek przez sitko, rozlej do filiżanek i osłódź do smaku. Jeśli jest dla Ciebie zbyt kwaśna, dodaj więcej wody.

5. Podawaj na gorąco, albo ostudź, odstaw na dwie trzy godziny do lodówki i podawaj schłodzoną z kostkami lodu i listkami świeżej mięty. 

Udostępnij przepis na arabską herbatę z suszonych limonek

Spodobał Ci się przepis na arabską herbatę loomi z suszonych limonek? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

arabska-herbata-z-suszonych-limonek
Arabska herbata z suszonych limonek może mieć różną barwę, od jasnej, słomkowej do koloru słabej herbaty. Barwa naparu z limonek zależy od czasu gotowania i koloru miodu, który dodasz.

Co to jest herbata loomi z suszonych limonek

Arabska herbata z suszonych limonek, znana również jako chai noomi basra, herbata noomi basra, herbata loomi lub loumi to rodzaj herbaty ziołowej, którą przygotujesz z suszonych limonek. Ta tradycyjna arabska herbata limonkowa popularna jest na całym Półwyspie Arabskim, w Iranie, Turcji i Izraelu.

Na co pomaga arabska herbata z limonki suszonej

Arabska herbata z suszonych limonek jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Limonki są bogate w niezbędne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które wspierają odporność, poprawiają trawienie, a nawet ułatwiają odchudzanie. W krajach Zatoki Perskiej, arabska herbata z suszonych limonek traktowana jest jako środek łagodzący niestrawność, rozstrój żołądka, biegunkę i nudności.  Jednocześnie pomaga w walce z przeziębieniem. Suszone limonki zawierają m.in. kwas foliowy, witaminę B i aminokwasy, a także śladowe ilości minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Obecna w suszonych limonkach witamina D zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości, mięśnie i zęby, a pektyny obniżają zarówno poziom cholesterolu, jak i ciśnienia krwi.

Jak smakuje arabska herbata z suszonych limonek

Jasnobrązowe suszone limonki mają przyjemny, kwaskowy smak cytrusów i są bogatym źródłem witaminy C. Arabska herbata z suszonych limonek jest bardzo aromatyczna i dość kwaśna. Najczęściej słodzi się ją miodem, cukrem lub melasą z daktyli. Herbata z czarnych suszonych limonek jest bardziej kwaśna i ma lekko wyczuwalną nutę goryczki.

arabska-herbata-z-suszonych-limonek

Suszone limonki do czego dodawać

Suszone limonki dodają smaku potrawom, które powinny mieć delikatny orzeźwiająco-kwaskowy smak. Bardzo długo próbowałam znaleźć zamiennik dla suszonych limonek, ale nie udało mi się ich niczym zastąpić. Nieco podobny smak można uzyskać dodając sumak, a w ostateczności sok z cytryny, ale to już nie to samo. Na szczęście w Polsce można już bez problemu kupić suszone limonki za niewielkie pieniądze. 

Suszone limonki są nieodzownym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. Najbardziej znana jest arabska herbata z suszonych limonek i marokańskie tadżiny. 

Suszone limonki loomi dodawaj do:

  • ryżu,
  • zup,
  • gulaszy,
  • grillowanych i pieczonych ryb,
  • duszonych warzyw, 
  • potraw z roślin strączkowych, zwłaszcza soczewicy i fasoli
  • oczyszczone z pestek i sproszkowane limonki potraktuj, jak składnik mieszanek przypraw. Zmielone suszone limonki są doskonałą marynatą do kurczaka czy mięsa na grilla oraz dodatkiem do sałatek i dań z makaronem.

Ważne: Przed dodaniem do potrawy nakłuj suszone limonki czubkiem noża albo leciutko natnij, tak aby płyn mógł przedostać się do środka owoców. Ta metoda jest odpowiednia do dań wymagających długiego gotowania, np. gulaszy i taginów.

Alternatywnie możesz pokruszyć suszone limonki na kawałki lub zmielić na proszek, ale wówczas trzeba koniecznie usunąć pestki, ponieważ są gorzkie, tak jak pestki wszystkich cytrusów.

Suszone limonki dobrze komponują się z oliwkami i świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka i mięta. W dawnych czasach, w krajach Zatoki Perskiej, arabska herbata z suszonych limonek była podawana na każdym weselu.

arabska-herbata-z-suszonych-limonek

Co to są suszone limonki

Suszone limonki nazywane również czarnymi cytrynami, cytrynami z Omanu, perskimi cytrynami, lumi lub loomi są tradycyjnym składnikiem kuchni Arabii Saudyjskiej, Iraku i innych krajów Zatoki Perskiej. Wbrew nazwie nie są to wcale cytryny, a limonki. W dawnych czasach pozostawiano limonki do wyschnięcia na drzewach, współcześnie owoce są krótko blanszowane w osolonej wodzi i suszone na słońcu lub specjalnych suszarkach. Suszone limonki są niemal czarne w środku, ale ich zewnętrzna skórka może mieć barwę od jasnobrązowej do czarnej. Kolor skórki zależy od czasu suszenia, im dłużej pozostają na słońcu tym ciemniejszy. Czarne suszone limonki są zazwyczaj znacznie bardziej kwaśne, niż krócej suszone odmiany o jaśniejszej skórce. Limonki o jasnobrązowej skórce maja łagodny cytrusowy smak i aromat suszonej skorki cytrynowej. Właśnie z tych jasnych przygotowujemy domową arabską herbatę z suszonych limonek i dodajemy je do gulaszy i zup.

Sławni szefowie kuchni m.in. Yotam Ottolenghi od lat promują suszone limonki w swoich przepisach i starają się upowszechnić ich stosowanie.  Dzięki temu, z roku na rok, rośnie popularność tego fantastycznego napoju. Przepis z suszonymi limonkami znajdziesz m.in. w książce "Cała obfitość".

arabska-herbata-z-suszonych-limonek
W jednej z najbardziej znanych w Polsce książek ikony bliskowschodniej kuchni Yotama Ottolenghi , znajdziesz m.in. przepis na irański gulasz warzywny z suszoną limonką.

Gdzie kupić suszone limonki

Kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej zmielone lub całe suszone limonki mogliśmy kupić w każdym sklepie spożywczym, a nawet na... stacji benzynowej. W Polsce znajdziesz je w sklepach z turecką lub arabską żywnością. 100 g czyli około 20-22 limonek kosztuje mniej więcej 15 zł i wystarcza na przygotowanie 8-9 litrów arabskiej herbaty z suszonych limonek albo około 20 dużych porcji zupy, gulaszu lub ryżu (do większości potraw wystarczy dodać jedną lub dwie całe suszone limonki). Najlepsze jakie znalazłam w Polsce okazały się suszone limonki firmy Pamir, zazwyczaj są dostępne na stronie tureckisklep.pl

Suszone limonki loomi mają długi okres przydatności do spożycia. Przechowywane w szczelnym suchym pojemniku nie stracą swoich właściwości nawet przez dwa lata.

arabska-herbata-z-suszonych-limonek
Arabska herbata z suszonych limonek.

Komentarze

  1. Najprawdopodobniej nigdy jej nie piłam! Ale mogę się mylić! Kiedy czytałam opis zaświtało mi, że kiedy byłam w Izraelu, to podczas jednej właśnie z moich podróży dostałam potwornej niestrawności po zjedzeniu ryżu z młodymi pędami bambusa , oczywiście tej niestrawności nabyłam się ja i lekarz, który był w naszej grupie. Po przybyciu do hotelu w Izraelu podano nam właśnie coś co smakowało tak jak opisujesz. Teraz właśnie mi coś Świta w głowie, że być może piłam właśnie to. Na początku nie byłam za bardzo zadowolona ze smaku, ale zapewniano mnie, że tak ma właśnie być. Najciekawsze jest to że na drugi dzień czułam się już po prostu dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie herbaty, chętnie spróbowałabym i tej. Muszę poszukać suszonych limonek i zaprosić je do mojej kuchni. Coś czuję, że to będzie pyszny dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Opis herbaty brzmi bardzo kusząco! Ten napój pełen tradycji i aromatu, którym można cieszyć się zarówno na gorąco, jak i na zimno :) chętnie bym się napila teraz takiej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Herbata z suszonych limonek brzmi interesująco. Nigdy takiej nie piłam I bardzo mnie zaintrygowałaś tym pomysłem. Ciekawe czy dostanę gdzieś w Galicji suszone limonki? A może można ususzyć je samemu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem miłośniczką herbat wszelakich i alternatyw dla tradycyjnego naparu, dlatego z ochotą sięgnęłabym po nowość jaką tu prezentujesz :) Piękne zdjęcia i wartościowy wpis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: