Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy
Przepis na zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem i kminem rzymskim.
Zupa z ciecierzycy przepis na zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem i kminem rzymskim. Jesteśmy bardzo wybredni jeśli chodzi o zupy, dlatego zupa z ciecierzycy jest jedną z tych, które zawsze gotujemy w domu. Kilka razy zamawialiśmy zupę krem z ciecierzycy w restauracji. Była dobra, ale czegoś jej brakowało. Domowa zupa z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem jest pełna smaku i dobrze doprawiona! Lubimy dodawać zioła i przyprawy do zup, aby zupa miała wyrazisty smak i aromat. To jeden z głównych powodów, dla których tak często robimy krem z ciecierzycy. Ta wegańska zupa z ciecierzycy jest nie tylko wyjątkowo łatwa, ale także cudownie kremowa. Krem z ciecierzycy to pyszna zupa bez mięsa, którą przygotujesz z kilku podstawowych składników, ciecierzycy, ziemniaków, czosnku i przypraw, w niecałe 30 minut. Ten prosty przepis na zupę nie może się nie udać.
Z tego, co widzę, często szukacie przepisów na zupy na naszym blogu. Od lat największym zainteresowaniem cieszą się węgierska zupa gulaszowa i łódzka zalewajka, która jest najpopularniejszym przepisem na blogu Cztery Fajery. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam także zupa z ciecierzycy.
Zupa z ciecierzycy przepis na zupę krem z ciecierzycy z czosnkiem i kminem rzymskim. Krem z ciecierzycy to pyszna zupa bez mięsa, którą przygotujesz z kilku podstawowych składnikówZupa z ciecierzycy przepis
Ta kremowa zupa z ciecierzycy jest sycąca, zdrowa i bogata w białko roślinne. Jeśli kochasz hummus, pokochasz tę zupę.
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 4 duże ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- 1 łyżeczka mielonej papryki, słodkiej lub ostrej,
- pół łyżeczki płatków chili lub do smaku,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin),
- 2 puszki ciecierzycy w zalewie albo 500 g ugotowanej ciecierzycy,
- 3-4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę,
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
- 1 łyżka soku z cytryny lub więcej do smaku,
- sól, czarny pieprz do smaku.
- opcjonalnie 3 łyżki pasty tahini
Zupa z ciecierzycy jak zrobić
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj czosnek i często mieszając smaż przez około 1 minutę lub tylko do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć.
2. Dodaj ciecierzycę wraz z zalewą, pokrojone w kostkę ziemniaki, mieloną paprykę, płatki chili i mielony kmin rzymski. Wlej bulion warzywny lub wodę i wymieszaj.
Zalewa z ciecierzycy tzw. aquafaba bardzo dobrze zagęszcza zupy.3. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień do średniego i gotuj przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem.
4. Zupę z ciecierzycy podawaj z chrupiącym pieczywem. Możesz ją dodatkowo posypać szczypiorkiem.
Przechowywanie zupy
Zupa z ciecierzycy nadaje się do zamrożenia, w zamrażalniku możesz ją przechowywać do 6 miesięcy, a w lodówce przez 3-4 dni. Aby ponownie podgrzać zupę, najlepiej pozostawić ją do rozmrożenia w lodówce na noc. Można także rozmrażać zupę na małym ogniu, wówczas trzeba ją dość często mieszać.
Udostępnij przepis na zupę z ciecierzycy
Spodobał Ci się przepis na zupę z ciecierzycy? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co można dodać do zupy krem z ciecierzycy
Ten prosty przepis możesz łatwo urozmaicić albo dodać te składniki, które akurat masz w domu. Do ciecierzycy pasuje wiele różnych przypraw i ziół
- Smak zupy z ciecierzycy możesz urozmaicić dodając świeże lub suszone zioła, takie jak natka pietruszki lub kolendry albo suszony rozmaryn.
- Ciecierzycę możesz zastąpić białą fasolą,
- Jeśli masz trochę czasu, to do tej zupy możesz też użyć pieczonego czosnku (będzie wówczas potrzebna cała duża główka czosnku). Pieczony czosnek nadaje zupie łagodną słodycz i wspaniały aromat, który nie ma nic wspólnego z zapachem surowego czosnku. Aby go przygotować rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (zamiast w piekarniku, możesz upiec czosnek we frytkownicy). Odkrój górną część główki czosnku tak, aby ząbki były widoczne. Posmaruj olejem, posyp szczyptą soli i piecz przez około 30-40 minut. Wyciśnij palcami ząbki czosnku z łupinek i wszystkie dodaj do zupy zamiast podsmażonego czosnku.
Pieczenie czosnku w frytkownicy beztłuszczowej
Odkrój górną część główki czosnku tak, aby ząbki były widoczne. Każdą główkę skrop 1 łyżeczką oliwy z oliwek lub oleju, oprósz solą i szczelnie zawiń w folię aluminiową.
Piecz czosnek we frytkownicy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wyciśnij palcami ząbki czosnku z łupinek.
Co zrobić z ciecierzycy
Szukasz pomysłów na wykorzystanie ciecierzycy? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy dania z ciecierzycą.
Turecka sałatka z ciecierzycą robi furorę na każdej imprezie, a zabrana na lunch do pracy zapewni zastrzyk zdrowej energii.
Idealny arabski hummus klasyka kuchni arabskiej, lepszego oryginalnego przepisu na hummus chyba nie ma.
Chana masala to jeden z najbardziej znanych indyjskich przepisów. Słowo chana oznacza ciecierzycę, a masala to mieszanka przypraw. Z połączenia tych tanich składników otrzymasz pożywne i zdrowe danie, które, jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, można przygotować w pół godziny.
Ten przepis na zupę z ciecierzycy brzmi naprawdę smakowicie! Jestem pod wrażeniem, jak dużo uwagi poświęcacie na dopracowanie smaku i aromatu swoich potraw. To zdecydowanie zachęcające dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki za podzielenie się tym przepisem :)
OdpowiedzUsuń