TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Biryani wegetariańskie

Przepis na ryż biryani z warzywami i orzechami.

Biryani wegetariańskie przepis na ryż biryani z warzywami i orzechami. Biryani wegetariańskie z orzechami nerkowca jest niesamowicie pyszne i proste w przygotowaniu. Ryż biryani z warzywami to kolejny przepis na wegetariańskie danie z ryżu basmati gotowe w zaledwie 40 minut, ale na blogu jest też przepis na dum biryani z warzywami gotowane tradycyjną indyjską techniką dum. Warzywa i indyjskie przyprawy, takie jak kmin rzymski, cynamon sprawiają, że wegetariańskie biryani jest niezwykle aromatyczne  i kolorowe. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Nasze szybkie i zdrowe biryani wegetariańskie składa się z delikatnego ryżu basmati, podsmażonych warzyw i aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy podasz biryani, jako kolorową przystawkę, czy wyrafinowane danie główne, przed podaniem warto posypać ryż z warzywami, posiekaną taką kolendry i prażonymi orzechami nerkowca.

Pomimo długiej listy składników ten przepis na biryani wegetariańskie jest szybki i łatwy. Idealny do przygotowania w tygodniu.

biryani-wegetarianskie
Biryani wegetariańskie z orzechami nerkowca jest niesamowicie pyszne, proste w przygotowaniu i gotowe w zaledwie 40 minut. Warzywa i indyjskie przyprawy, takie jak kmin rzymski, cynamon sprawiają, że wegetariańskie biryani jest niezwykle aromatyczne  i kolorowe.

Biryani wegetariańskie przepis

Puszysty ryż basmati z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw sprawiają, że nasze wegetariańskie biryani to istna poezja smaku.

Ryż do biryani

  • 180 g ryżu basmati,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 łyżeczka soli

Warzywa i zioła do biryani

  • 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego, 
  • 150 g fasolki szparagowej, pokrojonej ukośnie na 2-3 części,
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę,
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę, 
  • kilka różyczek kalafiora lub brokuła,
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści mięty

Przyprawy całe do biryani

  • 4 strąki zielonego kardamonu
  • 5 cm kawałek laski cynamonu, 
  • 3-4 goździki, 
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała gwiazdka anyżu albo pół dużej,
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu).

Przyprawy mielone i pasty do ryżu biryani

  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej albo 2 ząbki czosnku drobno posiekane i 2 łyżeczki imbiru startego na tarce,
  • 1 łyżeczka garam masala
  • duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki mielonego chili, 
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Pozostałe 

  • 3-4 łyżki masła ghee lub oleju
  • 1 średnia cebula
  • podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.

Zamiast wyżej wymienionych przypraw możesz użyć gotowej pasty Biryani Rice, jest niedroga i doskonale zbilansowana, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów.

biryani-wegetarianskie
Niezależnie od tego, czy podasz biryani, jako kolorową przystawkę, czy wyrafinowane danie główne, przed podaniem warto posypać ryż z warzywami, posiekaną taką kolendry i prażonymi orzechami

Biryani wegetariańskie jak zrobić

1. Wysp ryż basmati do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wymieszaj. Kiedy woda zmętnieje, wylej ją. Powtórz tę czynność kilka razy, aż woda będzie czysta. Alternatywnie możesz opłukać ryż pod bieżącą wodą. 

Płukanie ryżu przed gotowaniem pomaga pozbyć się nadmiaru skrobi z ziaren ryżu basmati i sprawia, że ryż nie skleja się i pozostaje sypki po ugotowaniu.

2. Opłukany ryż namocz w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź i pozostaw na sitku. 

3. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Imbir zetrzyj na tarce. Szafran zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. 

4. W garnku zagotuj 5 szklanek wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Na wrzącą wodę wrzuć namoczony przez około 30 minut ryż i nie zmniejszając płomienia gotuj około 5-6 minut. Na wpół ugotowany ryż odcedź i pozostaw na sitku.

5. W garnku z grubym dnem rozgrzej na małym ogniu masło ghee lub olej. Dodaj całe przyprawy: 3 całe goździki, 1 liść laurowy, 5 cm kawałek cynamonu, pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu), 1 małą gwiazdkę anyżu (albo pół dużej) i 4 lekko nagniecione strąki kardamonu. Smaż przyprawy około 2-3 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć.

6. Dodaj cebulę i często mieszając, smaż aż nabierze złotego koloru. Dodaj pastę czosnkowo - imbirową (albo czosnek i imbir). Energicznie mieszając, smaż przez około 1 minutę. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, bo nabierze goryczy. 

7. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka, smaż około 5 minut często mieszają,c. Dodaj fasolkę szparagową, różyczki kalafiora lub brokuła i zielony groszek. Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu.

8. Dodaj mielone przyprawy (1 płaska łyżeczka garam masala, ćwierć łyżeczki kurkumy, ćwierć łyżeczki mielonej ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, duża szczypta soli) i cały czas mieszając podsmażaj 2-3 minuty.

9. Do podsmażonych składników wsyp podgotowany ryż, wlej 1,5 szklanki gorącej wody i dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny oraz połowę posiekanej mięty i natki kolendry. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

10. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Wyłącz płomień i pozostaw biryani wegetariańskie pod przykryciem na około 10 minut. Przed podaniem udekoruj pozostałą natką kolendry i miętą oraz orzechami nerkowca

Udostępnij przepis na biryani wegetariańskie

Spodobał Ci się przepis na biryani wegetariańskie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Co to jest Biryani?

Biryani to jedno z narodowych dań Indii, znajdziesz je w menu niemal każdej indyjskiej restauracji na całym świecie. Podstawowe składniki biryani to ryż basmati, aromatyczne przyprawy i zioła oraz mięso lub warzywa, a w nadmorskich regionach Indii także owoce morza. Istnieje niezliczona ilość przepisów na ryż biryani, ale cechą szczególną wszystkich biryani jest sposób przygotowania, w którym ryż basmati gotuje się razem z innymi składnikami. Dzięki temu wszystkie smaki mieszają się ze sobą, tworząc tę niesamowicie pyszną potrawę. Pomimo długiej listy sk

Biryani jest bardzo popularne nie tylko w Indiach, Pakistanie czy Bangladeszu, ale także w Afryce, gdzie nazywa się to „breyani”.

biryani-wegetarianskie

Przyprawy do biryani

Biryani masala to mieszanka mielonych przypraw używana do dodawania smaku i aromatu biryani, popularnemu południowoazjatyckiemu daniu z ryżu. Ta mieszanka przypraw różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. Aby przygotować biryani, całe przyprawy są prażone i mielone. Następnie do potrawy dodaje się zmieloną biryani masala, aby nadać ryżowi i mięsu lub warzywom bogaty smak.

W skład biryani masala najczęściej wchodzą  nasiona kolendry, nasiona kminu rzymskiego (kumin), czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowca, goździki, zielony kardamon, czarny kardamon, anyż, liście laurowe i cynamon.

W niektórych przepisach na mieszankę przypraw do biryani znajdziesz również czerwone chilli lub kaszmirskie chili w proszku i kurkumę w proszku.

biryani-wegetarianskie
Biryani wegetariańskie.

Komentarze