Pierś z kurczaka z frytkownicy

Pierś z kurczaka z frytkownicy

Przepis na soczysty filet z kurczaka.

Pierś z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej przepis na soczysty filet z kurczaka. Doskonale przyprawiona na zewnątrz i delikatna w środku, soczysta pierś z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej obala mit, że pieczony w ten sposób kurczak jest suchy i nijaki. Użyj frytkownicy beztłuszczowej zamiast piekarnika, aby przygotować szybki obiad z delikatnych piersi z kurczaka panierowanych w czosnku, słodkiej papryce i ziołach. Przepis na filet drobiowy z frytkownicy wymaga mniej czasu na przygotowanie niż w piekarniku i gwarantuje perfekcyjne rezultaty. Dzięki gorącemu powietrzu krążącemu we frytkownicy podczas pieczenia, mięso jest równomiernie zrumienione. Jeśli masz frytkownicę, nasz przepis będzie tym, do którego będziesz często wracać. Jeśli jeszcze nie masz frytkownicy, albo zamierzasz wymienić dotychczasową na lepszy model, to serdecznie polecam Ninja AF500. To model o pojemności ponad 10 litrów, który z powodzeniem łączy funkcje energooszczędnego piekarnika, grilla, suszarki do warzyw, owoców i grzybów oraz oczywiście frytkownicy z intuicyjnym sterowaniem, unikalnymi funkcjami, wygodną obsługą i ponadczasowym designem. Dzięki dużej komorze, którą możesz podzielić na dwie mniejsze, przygotujesz w niej posiłek dla dużej rodziny albo dla singla.

Przekonaj się, że piersi z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej to najlepszy i najszybszy sposób na soczyste, delikatne mięso na obiad. Ten przepis jest szybki, łatwy i absolutnie pyszny!

piers-z-kurczaka-z-frytkownicy
Pierś z kurczaka z frytkownicy przepis na soczysty filet z kurczaka. Delikatny, pyszny, idealny na szybki obiad albo do kanapek.

Pierś z kurczaka z frytkownicy przepis

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka bez skóry i kości, nie większe niż 230-250 g każdy,
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego.

Przyprawa do kurczaka

  • pół łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej, słodkiej lub ostrej lub więcej do smaku,
  • pół łyżeczki suszonej cebuli w proszku,
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub do smaku,
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka brązowego cukru.

Zamiast wymienionych wyżej przypraw możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do pieczonego lub grillowanego kurczaka albo marynaty. Dobrze sprawdza się także marynata do steków. Podczas pieczenia cukier się skarmelizuje, więc mięso po upieczeniu będzie miało ładniejszy kolor.

piers-z-kurczaka-z-frytkownicy

Pierś z kurczaka z frytkownicy

Jeśli masz mrożone piersi z kurczaka, pamiętaj o rozmrożeniu ich w lodówce przez noc przed pieczeniem. Następnie pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową na 10–15 minut przed przyprawieniem.

1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli.

2. Lekko rozbij piersi z kurczaka w taki sposób, aby miały w miarę podobną grubość. Posól mięso i odstaw na 30-60 minut do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Alternatywnie możesz przygotować solankę rozpuszczając trzy czwarte łyżki stołowej soli w 3 szklankach zimnej wody. Włóż mięso do solanki i wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu mięsa z solanki opłucz je dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem.  Jeśli nie masz czasu, to pozostaw mięso w solance przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

Solenie mięsa zapobiega nadmiernemu wyciekaniu soku i wody z mięsa, dzięki temu piersi z kurczaka pozostają soczyste po upieczeniu. Dodatkowo sól poprawia smak potrawy.

3. Wyjmij piersi z kurczaka z lodówki i pozostaw na blacie, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową, zajmuje to około 15 minut. Posmaruj piersi z kurczaka olejem, a następnie natrzyj równomiernie po obu stronach mieszanką przypraw.

4.  Włóż piersi z kurczaka do frytkownicy "gładką" stroną do góry. Postaraj się układać mięso obok siebie w jednej warstwie. Piecz przez 7 minut w temperaturze 190°C. Odwróć kurczaka na drugą stronę, spryskaj olejem i piecz jeszcze przez 3 do 4 minut (lub dłużej, jeśli pieczesz duże piersi z kurczaka – patrz poniżej uwagi dotyczące czasu pieczenia). Ponieważ pierś z kurczaka jest chuda, pieczenie w wysokiej temperaturze przez krótszy czas daje najlepsze rezultaty.

Jeśli nie masz pewności, czy kurczak jest dobrze upieczony, użyj termometru do mięsa. To niedrogi, ale bardzo przydatny sprzęt. W najgrubszej części filetu temperatura powinna wynosić 74 - 75 stopni. ​​

5. Wyjmij pierś z kurczaka z frytkownicy, połóż na talerz, przykryj i pozostaw na 5-10 minut. Pozwoli to na rozprowadzenie soku w całym kawałku mięsa.

Nigdy nie zostawiaj upieczonych piersi z kurczaka we frytkownicy. Po upieczeniu trzeba je natychmiast wyjąć, ponieważ pozostawione w urządzeniu, nawet po jego wyłączeniu, nadal będą się piec i wysychać.

6. 6. Pierś z kurczaka z frytkownicy podawaj z ziemniakami, ryżem albo pokrój na kanapki.

Czas pieczenia piersi kurczaka we frytkownicy beztłuszczowej

Podane niżej czasy pieczenia filetów z kurczaka bez skóry i kości dotyczą frytkownicy Ninja AF500EU. Całkowity czas pieczenia będzie się różnić w zależności od modelu frytkownicy i wielkości filetów z kurczaka. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z frytkownicą beztłuszczową, użyj termometru do mięsa. To niedrogi i bardzo przydatny sprzęt. W najgrubszej części filetu temperatura powinna wynosić 74 - 75 stopni. ​​

  • od 230 g do 260 g  piersi z kurczaka: łącznie około 10 do 12 minut
  • od 290 g do 320 g piersi z kurczaka: łącznie około 12 do 14 minut
  • 330 g lub większe piersi z kurczaka: łącznie około 14 do 16 minut

Udostępnij przepis na pierś z kurczaka z frytkownicy

Spodobał Ci się przepis na pierś z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

piers-z-kurczaka-z-frytkownicy

Do czego wykorzystać pieczone piersi z kurczaka z frytkownicy

Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej piersi z kurczaka możesz podać z pieczonymi ziemniakami lub warzywami. Idealnie sprawdzą się także jako składnik sałatek, dodatek do zapiekanek i oczywiście pizzy albo do krojenia na kanapki. Ta pierś z kurczaka w frytkownicy jest jednym z naszych ulubionych przepisów na filety z kurczaka.

piers-z-kurczaka-z-frytkownicy
Pierś z kurczaka z frytkownicy.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: