TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Fasola fava

Fasola fava

Dowiedz się co to jest fasola fava i jak ją gotować.

Fasola Fava dowiedz się co to jest fasola fava i jak ją gotować. Fasola fava to nic innego, jak doskonale nam znany bób (po łacinie Vicia faba). Pochodzi ze wschodniej części regionu  Morza Śródziemnego, gdzie, według najnowszych badań, była uprawiana już około 10.000 lat p.n.e. Sposób gotowania fasoli fava został opisany nawet w Talmudzie. Współcześnie fasola fava jest popularnym składnikiem w kuchni europejskiej, bliskowschodniej, azjatyckiej, południowoamerykańskiej i afrykańskiej. Świeżą fasolę fava możesz jeść na surowo, gotować lub suszyć. To bardzo uniwersalny dodatek do sałatek, gulaszy, sosów, farszy, przekąsek i nie tylko. Chociaż najbardziej znany w Polsce przepis na libański falafel przyrządza się z ciecierzycy, to głównym składnikiem falafela w stylu egipskim jest właśnie suszona fasola fava.

Popularna na całym świecie nazwa fasoli Fava wywodzi się z języka włoskiego, jednak możesz się też spotkać z określeniem Faba Bean, a w krajach anglojęzycznych z nazwą Broad BeanSzeroka Fasola

Możesz nie lubić fasoli fava przygotowanej w taki sposób, jak zrobił to Hannibal Lecter w thrillerze Milczenie owiec, ale z pewnością jest pyszna i dla większości ludzi bardzo zdrowa.
fasola-fava
Fasola fava to nic innego, jak doskonale nam znany bób. Jest bardzo uniwersalnym składnikiem, wielu różnorodnych potraw. Przeczytaj z czym łączyć fasolę fava i jak ją ugotować.

Dania i potrawy z bobem – przepisy na fasolę fava

Jeśli nie próbowałaś jeszcze fasoli fava, to wiedz, że ma ona wyjątkowy, łagodny i lekko orzechowy smak. Suszoną lub świeżą fasolę fava możesz wykorzystać do przygotowania bardzo wielu, różnorodnych potraw. Świeżą favę można gotować, smażyć lub gotować na parze albo jeść na surowo. Sprawdza się jako składnik sałatek lub pesto, a ugotowana al dente dobrze smakuje w połączeniu z innymi wiosennymi warzywami, takimi jak karczochy i szparagi. Suszony bób jest często używany do przygotowania zup, gulaszu, past i falafeli egipskich. Fasola faba jest również mielona na mąkę i może być wykorzystywana do wyrobów piekarniczych, zup w proszku itp.

Na naszym blogu znajdziesz:

fasola-fava
 

Do czego pasje fasola fava

Fava dobrze komponuje się z odważnymi smakami, takimi jak mięta, bazylia, cebula, czosnek i chili oraz z wiosennymi warzywami – dymką, groszkiem i szparagami. Świetnie smakuje w połączeniu ze słonymi serami, takimi jak pecorino, parmezan, feta lub ser kozi.

Fasolę fava możesz także łączyć z wieprzowiną, m.in. z szynką Serrano, chorizo czy prosciutto. Podsmaż zblanszowane świeże ziarna favy z cebulą lub czosnkiem i dodaj do makaronu lub przygotuj wiosenne risotto z bobem i szparagami. Fawy są ważną częścią chińskiej kuchni Syczuanu i stanowią podstawę pasty z fasoli chili zwanej doubanjiang. Świeże favy można również smażyć.

Suszone favy je się na całym świecie. W wielu krajach popularne jest danie podobne do słynnego egipskiego ful medames, czyli duszonych suszonych ziaren z natką pietruszki, sokiem z cytryny, cebulą i czosnkiem. Ponadto egipski falafel jest klasycznie wytwarzany z suszonej fasoli fava zamiast z ciecierzycy. W Chinach i na Bliskim Wschodzie suszona fava są smażona, doprawiana solą i podawana jako chrupiąca przekąska. Można ją też marynować. 

Udostępnij artykuł o fasoli fava

Spodobał Ci się nasz artykuł na temat fasoli fava? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten materiał w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem @Czteryfajery na Instagramie lub Facebooku. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii, jeśli znajdziesz chwilkę zostaw komentarz poniżej.
fasola-fava
 

Co to jest fasola fava? 

Bób znany także jako fasola fava (łac. Vicia faba)  jest rośliną strączkową uprawianą i spożywaną na niemal całym świecie. Ma duże zielone strąki wewnątrz których znajdziesz od trzech do ośmiu ziaren bobu. Bardzo młody bób, po obraniu z twardej skórki możesz jeść na surowo, starszy i suszony wymaga gotowania. W zamieszczonym na naszym blogu artykule przeczytasz Jak ugotować bób świeży i suszony oraz ile czasu gotować bób.

Jak przygotować favę?

Przed gotowaniem fasolę fava trzeba wyłuskać ze strąków. Najprostszym sposobem otwarcia strąków jest odłamanie jednego końca i rozcięcie strączka. Każdy strąk zawiera od trzech do ośmiu ziaren.
Kolejnym etapem jest blanszowanie. Po wyłuskaniu bobu należy go zblanszować przez 2 minuty we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić i natychmiast ostudzić pod zimną wodą, aby zapobiec dalszemu gotowaniu.
Kiedy bób jest jeszcze lekko ciepły, rozerwij skórkę i wyjmij z niej jasnozieloną fasolkę. Jeśli bób jest szczególnie duży, zewnętrzna skórka może być dość twarda i skórzasta. Jeśli kupisz mrożoną fasolę fava, to nie musisz je blanszować – po prostu ugotuj, a następnie zdejmij skórkę.

Skórkę najłatwiej zdejmiesz z jeszcze ciepłych ziaren bobu.

fasola-fava

Gotowanie fasoli fava

1. Świeżą fasolę fava opłucz pod zimną bieżącą wodą.

2. Zagotuj wodę, dodaj około pół łyżeczki cukru i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli bób będzie spożywany od razu, możesz też dodać sól.

3. Do gotującej wody wrzuć fasolę fava, czas gotowania znajdziesz poniżej

4. Ugotowany bób natychmiast po wyjęciu z garnka opłucz krótko zimną wodą. Jeszcze ciepły obierz z łupinek.

Jak długo gotować fasolę fava

W zależności od tego, jak świeży mamy bób (czyli fasolę fava), czas jego gotowania może się znacznie różnić. Im starszy bób kupisz, tym dłużej trzeba go gotować. Najbardziej czasochłonne jest gotowanie suszonej fasoli fava. Świeży bób ma delikatny, lekko orzechowy smak, w starym możesz wyczuć nieco goryczy.

  • Młody bób o intensywnie zielonej skórce wystarczy gotować przez 4-5 minut, jeśli ma być al dente, 
  • bób o blado zielonkawej skórce zazwyczaj jest gotowy już po 10-12 minut,
  • starą fasolę fava gotujemy około 20-30 minut 
  • bób mrożony wymaga około 15-20 minut gotowania,
  • suszoną fasolę fava trzeba przed gotowaniem namoczyć w zimnej wodzie przez minimum 8-10 godzin. Ugotowanie suszonego, ale namoczonego wcześniej, bobu zajmuje co najmniej godzinę lub nawet więcej czasu. Po ugotowaniu jest smakuje podobnie, jak ciecierzyca.

fasola-fava

Czy fasola fava jest zdrowa

Jeśli nie cierpisz na fawizm (alergię genetyczną), bób jest bardzo zdrowym dodatkiem do Twojej diety. Fasola fava jest niezwykle pożywna, a przy tym stosunkowo niskokaloryczna. Ma wysoką zawartość białka, jest też dobrym źródłem żelaza, błonnika, manganu i kwasu foliowego oraz witamin z grupy B i witaminy K. Bób jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł potasu, który pomaga przeciwdziałać wpływowi sodu na serce i ciśnienie krwi.

Choroba bobowa – fawizm

Bób może być szkodliwy, niewielki odsetek ludzi cierpi na Fawizm – ostrą niedokrwistość hemolityczną, wywołaną spożyciem bobu. Choroba bobowa (fawizm) ma podłoże genetyczne i może spowodować zagrażającą życiu anemię. W Polsce na to schorzenie cierpi 1 na 1000 osób. Ta dziedziczna choroba jest związana z zaburzeniami metabolizmu i reakcją hemolityczną na spożycie m.in. bobu i innych roślin strączkowych, w tym fasolki szparagowej, grochu, soczewicy i ciecierzycy. 

Najczęstszymi objawami choroby bobowej są:

  • ból głowy,
  • gorączka,
  • wymioty
  • ból brzucha lub lędźwiowego odcinka kręgosłupa,
  • żółtaczka,
  • ciemne zabarwienie moczu,
  • uczucie zmęczenia

Leczenie polega przede wszystkim na przetaczaniu czerwonych krwinek.

Jak przechowywać świeżą fasolę fava

Bardzo młody, świeży bób najlepiej wykorzystać jak najszybciej, nieco starszy można przechowywać w lodówce w perforowanej torbie do pięciu dni. Blanszowaną fasolę fava można, po osuszeniu, zamrozić i przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy. Suszoną favę, bardzo popularną w Grecji i na Bliskim Wschodzie, przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez okres do jednego roku.

Kiedy jest sezon na fasolę fava? 

Fasola fava jest warzywem sezonowym, sezon na bób trawa tylko od połowy czerwca do końca sierpnia, ale w postaci mrożonej można go kupić przez cały rok. Największymi producentami bobu są Chiny, a za nimi plasują się Etiopia i Australia

fasola-fava
Fasola fava.

Komentarze

  1. Uwielbiam bób w każdej formie, zimą jem mrożony albo taki prażony też jest pyszny

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych