Jak ugotować bób

Jak ugotować bób

Gotowanie bobu

Jak ugotować bób przepis na gotowanie bobu. Zastanawiasz się jak ugotować bób widząc piękne zielone fasolki? Mam dla Ciebie super prosty przepis na pyszny bób. Jest lekko pikantny i idealnie maślany. Wiele osób ma problem z tym, jak ugotować bób, ale to naprawdę nic trudnego. Ten łatwy przepis na bób wymaga zaledwie kilku składników. Ugotowany bób podawaj jako przystawkę z dodatkiem świeżego chrupiącego chleba, dodawaj do sałatek czy makaronu. Gwarantuję, że smakuje obłędnie. Możesz też skorzystać z przepisu na turecka sałatka z ciecierzycą i zastąpić cieciorkę gotowanym bobem albo przygotować marynowany bób (przepis). Gotowany bób to zdrowa, pełna błonnika, witamin i składników odżywczych przekąska na każdą okazję. O tym czy bób jest zdrowy przeczytasz na końcu artykułu.

Sezon na świeży bób jest bardzo krótki, ale o każdej porze roku możesz wykorzystać bób mrożony lub suszony bób czyli fasolę fava. Sprawdź jak ugotować bób, aby za każdym razem smakował doskonale. Kupując bób zwróć uwagę czy skórka jest jędrna i gładka, a kolor jednolicie zielony. Jeśli bób ma ciemniejsze plamki, to znaczy, że nie jest już pierwszej świeżości albo zaczyna się psuć. 

jak-ugotowac-bob
Gotowanie bobu to nic trudnego, wystarczy tylko pilnować czasu. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na gotowany bób.
 

Jak ugotować bób 

przepis na bób po libańsku. 

  • 500 g bobu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • pół łyżeczki cukru 
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki kolendry,
  • płatki czerwonej papryki i szczypta kuminu do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.
  • sól do smaku. 

Jak ugotować bób przepis

1. Świeży bób opłucz pod zimną bieżącą wodą.

2. Zagotuj wodę, dodaj cukier i wymieszaj. Jeśli bób będzie spożywany od razu, możesz też dodać sól. Do gotującej wody wrzuć bób.

Jak długo gotować bób

  • bardzo młody, intensywnie zielony bób - około 4-5 minut, jeśli ma być al dente,
  • nieco starszy bób o blado zielonkawej skórce - około10-12 minut, 
  • stary bób, może wymagać dłuższego czasu gotowania, nawet 20-30 minut
  • bób mrożony gotujemy około 15-20 minut.

3. Ugotowany bób opłucz natychmiast po wyjęciu z garnka zimną wodą i obierz z łupinek.

4. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i często mieszając podsmażaj 30-40 sekund.  Dodaj bób, dosól do smaku, wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty. 

5. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany świeży koperek i dobrze wymieszaj. Podawaj posypany płatkami czerwonej papryki i świeżym koprem z plasterkami cytryny, do skropienia przekąski.

Ile czasu gotować bób suszony

Jeśli kupisz suszony bób, będziesz musiała moczyć go przez noc i gotować następnego dnia przez godzinę lub dłużej, do chwili, aż będzie miękki.

Udostępnij przepis jak ugotować bób

Spodobał Ci się przepis jak ugotować bób? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
jak-ugotowac-bob

Jak smakuje bób

Bób, inaczej fasola fava, to jedna z najstarszych rośli uprawnych. Wraz z soczewicą, groszkiem i ciecierzycą był częścią diety wschodniośródziemnomorskiej już około 6000 lat p.n.e. Bób ma lekko orzechowy, nieco ziemisty smak z subtelnymi nutami słodyczy. Starszy, bardzo duży bób może mieć  lekko gorzkawy posmak. Jednym z najprostszych  sposobów przygotowania bobu w kuchni Bliskiego Wschodu jest po prostu smażenie go z czosnkiem i kolendrą.

Czy możesz zamrozić surowy bób? 

Tak, bób można zamrażać, ale najlepiej wypłukać i zblanszować go przed zamrożeniem. Zblanszowane ziarna należy osuszyć przed umieszczeniem ich w hermetycznym pojemniku i zamrożeniem na okres do 12 miesięcy. Możesz zamrozić nawet surowy bób, ale po rozmrożeniu zmieni się jego konsystencja. 

Czy bób jest zdrowy

Bób ma zaledwie 76 kalorii w 100 g. Jest bogaty w składniki odżywcze. 100 g bobu zawiera 14 g węglowodanów,  prawie 6 g  błonnika i 7 g białka, co czyni go doskonałym źródłem białka roślinnego i cennym składnikiem diety wegan i wegetarian. Również dieta po zawale może zostać wzbogacona o gotowany bób. Bób jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i zawiera wiele minerałów, w tym żelazo, magnez i fosfor oraz sterole roślinne, które, jak wykazano, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

Do aranżacji zdjęć wykorzystałam

  • miseczki Kendra i talerzyk Pion ze sklepu Fabryka Form
  • patelnia 20 cm z powłoką nieprzywierającą marki Kohersen

jak-ugotowac-bob
Jak ugotować bób.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: