Herbata marokańska

Herbata marokańska

Przepis na herbatę po marokańsku z miętą

Herbata marokańska z miętą stała się symbolem kuchni marokańskiej, ale też synonimem gościnności i marokańskiej kultury. Herbata ze świeżej mięty (przepis) jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Marokańska herbata to pierwszy napój podawany na spotkaniach rodzinnych i powitanie gości. Herbata marokańska z miętą, choć serwowana na gorąco, doskonale relaksuje i ochładza organizm podczas upałów. Jeśli jeszcze nigdy nie parzyłaś marokańskiej herbaty miętowej w marokański sposób, możesz być zaskoczona sposobem jej przyrządzania. Jednak przygotowanie herbaty marokańskiej nie jest ani skomplikowane, ani drogie. Wystarczą zaledwie trzy składniki, aby Twoja marokańska herbata miętowa smakowała tak samo, jak ta którą piłaś podczas wakacji w Maroku. 

Herbata marokańska z miętą nie tylko orzeźwia. Mięta jest używana w ziołolecznictwo od czasów starożytnych. Wspiera układ trawienny,wzmacnia organizm, poprawiając funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza poziom złego cholesterolu, relaksuje i uspokaja. Aromat mięty pomaga zwalczyć ból głowy i objawy przeziębienia.

herbata-marokanska
Marokańska herbata miętowa jest jednym z najlepszych sposobów na ugaszenie pragnienia.

Herbata marokańska z miętą

proporcje dla 2 - 3 osób.

  • 500 ml wody
  • 1-2 łyżki herbaty zielonej Chun Mee (chińska zielona herbata znana jako gunpowder),
  • 1 łyżka marokańskiej suszonej mięty (nana) lub 2–3 gałązki świeżej,
  • 2-3 łyżki cukru lub do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy.

Herbatę Chun Mee i miętę możesz zastąpić 2 łyżkami Moroccan Mint Tea. To gotowa mieszanka zielonej herbaty wysokogórskiej i mięty marokańskiej marki Basilur. Mięta marokańska tzw. nana lub nane to mięta kłosowa. Ma delikatniejszy smak i nieco inny aromat niż popularna u nas mięta pieprzowa.

Herbata Chun Mee to chińska zielona herbata zwana gunpowder (ang. proch strzelniczy).

Nazwę zawdzięcza podobieństwu do dawnego prochu strzelniczego – jej listki są zwinięte w drobne kuleczki. Wśród zielonych herbat gunpowder wyróżnia się stosunkowo delikatnym, a nawet słodkim smakiem – dlatego tak dobrze komponuje się z owocami i kwiatami - informuje na swojej stronie polski dystrybutor herbat marki Basilur.

Herbata marokańska przepis

1. Do dzbanka wsyp herbatę i miętę i zalej wrzącą wodą. 

2. Zaparzaj przez 10 minut. Dodaj cukier, możesz dodatkowo doprowadzić do wrzenia, aby cukier lepiej się rozpuścił. 

3. Dodaj wodę z kwiatu pomarańczy. Herbatę marokańską podawaj na gorąco w małych szklaneczkach. 

herbata-marokanska

Marokańska herbata miętowa przepis tradycyjny 

Przepis pochodzi z książki Anny Brożyny "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie", która ukaże się 24 sierpnia 2022 roku.

1. Zagotuj wodę do 100 stopni.

2. Do półlitrowego dzbanka wsyp herbatę, zalej małą ilością wody (około 200 ml) i parz przez około 30 sekund, a następnie odlej do szklaneczki (ten napar to „dusza herbaty”). 

3. Zalej ponownie liście w dzbanku małą ilością wody, parz przez 1 minutę i wylej napar do zlewu (mycie herbaty pozbawia ją nieco goryczy). 

4. Dodaj do dzbanka miętę i cukier.  Wlej „duszę herbaty” do dzbanka i dopełnij wrzącą wodą (100°C).

5. Parz przez 5 minut, opcjonalnie całość można doprowadzić do wrzenia. W tym czasie mieszaj napar, aby cukier się dobrze rozpuścił, przelewając trochę płynu do szklanki i wlewając go znów do dzbanka (3–5 razy). 

6. Podaj napar, nalewając do szklanek z wysoka, tak aby utworzył się „turban” z piany na szklance. 

7. Po wypiciu możesz zawartość dzbanka jeszcze dwa razy zalewać, powtarzając punkty 5 i 6. 

Udostępnij przepis na herbatę marokańską z miętą

Spodobał Ci się przepis na herbatę marokańską z miętą? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

herbata-marokanska
Tradycyjnie podana herbata miętowa z Maroka.

Kilka słów o marokańskiej herbacie miętowej

Herbata marokańska, zwana także Maghrebi, Attay Sahrawi czy Tuareg, to zielona herbata z miętą i cukrem. Popularna jest zwłaszcza w Maroku oraz wśród Tuaregów z Algierii, Libii, Mali. W krajach Afryki Północnej i na Bliskim Wschodzie serwowanie w upalne dni gorących napojów jest  czymś zupełnie naturalnym. Mieszkając w Arabii Saudyjskiej, doceniłam doświadczenie rdzennych mieszkańców Półwyspu Arabskiego w walce z upałem, kiedy to gorąca herbata pomagała nam przetrwać lejący się z nieba żar znacznie lepiej niż zimne napoje. Ogrzewając ciało gorąca herbata miętowa, zmniejsza różnicę temperatur między naszym organizmem, a rozgrzanym powietrzem, zamiast ją pogłębiać.

Herbata miętowa ma kluczowe znaczenie dla życia społecznego w krajach Afryki Północnej. Podawanie herbaty marokańskiej może przybrać formę ceremonialną, zwłaszcza gdy jest przygotowywana dla gościa. Tradycyjnie przygotowuje ją mężczyzna - głowa rodziny i oferuje na znak gościnności. Zamożne rodziny i niektórzy właściciele sklepów zatrudniają również moul atai, człowieka, którego obowiązkiem jest przygotowywanie i podawanie herbaty miętowej. W Maroku herbatę miętową czasami aromatyzuje się ziołami, kwiatami lub wodą z kwiatów pomarańczy.

Choć Marokańczycy twierdzą, że herbata marokańska z miętą, towarzyszy im "od zawsze" to zielona herbata Chun Mee (gunpowder) została sprowadzona do Afryki Północnej przez Brytyjczyków dopiero w XVIII i XIX wieku. Przez Maroko i Algierię rozprzestrzeniła się na pozostałe kraje regionu. Autentyczna marokańska herbata jest dość słodka. Tak naprawdę w Maroku cukier trafia na stół w postaci bloków lub rożków, a nie w małej filiżance z łyżeczką.

herbata-marokanska

Skąd czerpać wiedzę o herbacie

Większość informacji o herbacie marokańskiej czerpałam z książki Anny Brożyny "Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie", która będzie miała premierę 24 sierpnia 2022 roku. To unikatowa na polskim rynku publikacja będąca skarbnicą wiedzy o wszystkim co dotyczy herbaty. Warto przy tym zaznaczyć, że książka, choć zawiera ogrom informacji, to napisana została przystępnym, zrozumiałym dla laika językiem. Autorka wprowadza nas w magiczny świat napoju, którym od wieków delektują się ludzie w różnych zakątkach świata. Przybliża  jego historię, sposoby uprawy krzewów herbacianych,  metody produkcji suszu. Na kartach książki przeczytamy m.in. opisy poszczególnych rodzajów i gatunków herbaty oraz poznamy sposoby jej parzenia. Dowiemy się jakie akcesoria mogą być przydatne do sporządzania herbaty, jak kupować herbatę oraz jak prawidłowo powinniśmy przechowywać susz herbaciany, aby nie tracił aromatu i cennych właściwości. Dla mnie była to bardzo interesująca lektura.

- Najlepsza herbata na świecie, to taka, która Tobie smakuje -  twierdzi Anna Brożyna.  Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić, ale żeby wybrać tę najlepszą herbatę na świecie trzeba spróbować różnych gatunków. I to właśnie robię.  Choć nie mogę powiedzieć o sobie, że jestem znawczynią, to mam swoje ulubione herbaty.

herbata-marokanska

Herbata marokańska.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: