Kotlety ziemniaczane
Prosty sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane
Nasz przepis na kotlety ziemniaczane to przepis sprawdzony od wielu od lat. Te kotleciki ziemniaczane są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku i smakują ziemniakami, a nie mąką. Pasują i na obiad i na ciepłą kolację. Składniki na kotlety ziemniaczane są niedrogie i dość szybko przygotujesz z nich coś smacznego. My używamy takich ziemniaków, jakie akurat mamy. Mogą być nawet ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, które zostały z obiadu. Czas przygotowania kotletów ziemniaczanych to niespełna godzina, a masz pyszny obiad, który każdy chętnie zje.
Wegetariańskie kotlety ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Te proste kotlety warzywne możesz podać na pyszny obiad albo kolację.Składniki na kotlety ziemniaczane (około 10–12 sztuk)
- 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej użyć ziemniaków mączystych, mogą być z poprzedniego dnia),
- 1 cebula, drobno posiekana,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej albo 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki bułki tartej + dodatkowa bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku albo koperku,
- 2 łyżki oleju do smażenia cebuli,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do kotletów ziemniaczanych (np. świeży cząber, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa),
- opcjonalnie: 50 g startego ostrego żółtego sera,
- kilka łyżek masła lub olej do smażenia kotletów.
Jak przygotować kotlety ziemniaczane przepis krok po kroku
Przygotuj składniki na kotlety ziemniaczane. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu zostawiam je na chwilę na małym ogniu, żeby dobrze odparowały. Jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę do ziemniaków (można też dokładnie rozgnieść widelcem). Drobno posiekaną cebulę smażę na oleju na jasnozłoty kolor.
Przygotuj kotlety z ziemniaków. Do miski wrzucam ziemniaki i podsmażoną cebulę, dodaję jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki bułki tartej, garść posiekanego szczypiorku lub koperku i przyprawy. Jeśli chcę wersję „na bogato” – dorzucam też drobniutko starty żółty ser. Całość wyrabiam ręką – masa powinna być kleista, ale na tyle zwarta, żeby dało się formować kotleciki.
Uformuj kotlety. Z masy formuję kulki wielkości moreli, obtaczam je w bułce tartej i lekko spłaszczam.
Usmaż kotlety. Na patelni rozgrzewam masło albo olej. Kotlety smażę na małym ogniu. Czas smażenia kotletów ziemniaczanych to około 5-6 minut z każdej strony, do chwili, aż zrobią się złociste.
Udostępnij ten sprawdzony przepis na kotlety z ziemniaków
Jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad, to przygotujcie kotlety ziemniaczane. Czas przygotowania kotletów ziemniaczanych jest dość krótki.Spodobał Ci się nasz uniwersalny przepis na kotlety ziemniaczane? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co dodać do kotletów ziemniaczanych? Najlepsze przyprawy do kotletów ziemniaczanych
Najważniejsze są sól, pieprz i podsmażona cebulka, ale warto sięgnąć też po inne przyprawy do kotletów ziemniaczanych. Do kotlecików z ziemniaków pasują m.in. majeranek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, cząber, odrobina gałki muszkatołowej, solidna garść świeżego posiekanego szczypiorku albo koperku.
Z czym podać kotleciki ziemniaczane?
Kotlety z gotowanych ziemniaków można podać z ulubionym sosem lub gulaszem. Świetnie pasuje do nich sos pieczarkowy, sos czosnkowy i sos tatarski. Do tego surówka z białej kapusty albo z kapusty kiszonej. Do kotletów warzywnych polecamy również kefir, maślankę albo zsiadłe mleko.
Czas smażenia kotletów ziemniaczanych
Chrupiące kotlety z ziemniaków są bardzo delikatne, dlatego najlepiej je smażyć na małym ogniu. Czas smażenia kotletów ziemniaczanych zazwyczaj wynosi około 5-6 minut z każdej strony. Kotleciki ziemniaczane najczęściej smażę na kilku łyżkach masła lub na oleju do smażenia, ale jak chcesz, to możesz usmażyć kotlety na maśle klarowanym.
Składniki na kotlety ziemniaczane – jakie ziemniaki na kotlety są najlepsze?
Ziemniaki do kotletów ziemniaczanych powinny być mączyste, bo dzięki temu masa nie rozkleja się przy smażeniu. Najlepiej użyć ziemniaków typu C. Zwykle gotuję ziemniaki tego samego dnia, ale jeśli mam resztki z wczorajszego obiadu, to też je wykorzystuję.
Ziemniaki do kotletów ziemniaczanych muszą być suche, dlatego po ugotowaniu i odcedzeniu, warto zostawić je w garnku i przez chwilę odparować na minimalnym ogniu.
Do zmielonych ziemniaków trzeba dodać jajko, trochę podsmażonej cebuli, kilka łyżek mąki pszennej albo 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i bułkę tartą. Na koniec obowiązkowo przyprawy do kotletów ziemniaczanych – sól, pieprz, podsmażona cebulka i to, co kto lubi. Można też dodać żółty ser, dzięki temu kotleciki są bardziej kremowe w środku.
Kotleciki ziemniaczane przepis na pyszny obiad zero waste z ziemniaków z wczorajszego dnia.Przygotujcie kotlety ziemniaczane z serem albo po swojemu
Każdy ma swój sposób na kotlety z gotowanych ziemniaków. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "kotlety ziemniaczane przepis", żeby przekonać się, że można je zrobić na wiele sposobów. Jedni robią kotlety ziemniaczane z serem, inni dodają warzywa. Każdy taki ziemniaczany przepis można modyfikować. Chyba właśnie dlatego wegetariańskie kotlety ziemniaczane nigdy nie wyszły z mody. To jedne z najbardziej uniwersalnych kotletów warzywnych.
Czym się różnią wegetariańskie kotlety ziemniaczane i placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane robi się z tartych, surowych ziemniaków. Na kotleciki ziemniaczane najpierw gotuję ziemniaki. Nam smakują zarówno wegetariańskie kotlety ziemniaczane, jak i placki ziemniaczane.
Uniwersalny przepis na kotlety ziemniaczane
Tak naprawdę nie ma jednego uniwersalnego przepisu na kotlety ziemniaczane, bo każdy robi je po swojemu. Można użyć ziemniaków młodych, starych albo z obiadu z poprzedniego dnia i dorzucić żółty ser, albo podsmażoną cebulę. Ten sprawdzony przepis zawsze można dopasować do siebie.
Przygotujcie kotlety ziemniaczane, to dobry pomysł na tani obiad. Czas przygotowania kotletów ziemniaczanych nie jest długi, a znikają z talerza szybciej, niż zdążycie usmażyć kolejną porcję.FAQ – Porady kulinarne i najczęściej zadawane pytania
Jakie ziemniaki do kotletów ziemniaczanych są najlepsze i jak zrobić dobre kotlety ziemniaczane?
Najlepiej sprawdzają się ziemniaki mączyste, bo łatwiej się rozgniatają i lepiej wiążą masę. Z młodych ziemniaków kotlety też się udadzą, ale mogą być mniej zwarte.
Czy można przygotować kotlety ziemniaczane z ziemniaków z obiadu?
Tak! To świetny sposób na ekonomiczny obiad, bo nic nie wyrzucisz do kosza. Trzeba tylko pamiętać, żeby ziemniaki do kotletów ziemniaczanych były dobrze odparowane i nie miały w sobie za dużo wody.
Jakie przyprawy do kotletów ziemniaczanych sprawdzą się najlepiej?
Podstawa to sól i pieprz. Do tego świetnie pasuje majeranek, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, świeży koperek lub szczypiorek.
Jaki jest czas smażenia kotletów ziemniaczanych?
Zwykle 4–5 minut z każdej strony na małym ogniu. Kotlety powinny być złociste i chrupiące, ale nie spalone.
Na czym smażyć kotlety z ziemniaków?
Najlepiej na zwykłym maśle, maśle klarowanym, albo na oleju. Masło klarowane daje piękny aromat i złoty kolor.
Jak zrobić, żeby kotlety ziemniaczane się nie rozpadały?
Ważne jest dobre odparowanie ziemniaków i dodanie składników, które skleją masę – mąki, bułki tartej i jajka. Masa nie może być zbyt mokra.
Czy kotlety ziemniaczane to danie wegetariańskie?
Tak, to przepis na wegetariańskie kotlety ziemniaczane. Jeśli nie dodasz jajko, możesz je przygotować w wersji wegańskiej.
Z czym najlepiej podawać kotlety ziemniaczane?
Świetnie pasują do nich sosy – czosnkowy, tatarski czy pieczarkowy. Do tego surówka z białej kapusty, kiszone ogórki albo kapusta kiszona.
Czym różnią się kotlety ziemniaczane od placków ziemniaczanych?
Placki robi się z surowych, startych ziemniaków, a kotlety z gotowanych. Dlatego mają zupełnie inną strukturę i smak.
Czy kotlety ziemniaczane można odgrzewać?
Tak, najlepiej na minimalnej ilości tłuszczu albo w piekarniku. Wtedy odzyskają chrupkość i nie będą gumowe.
Kotlety ziemniaczane.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych