2/28/2019

Sernik z blendera

Przepis na łatwy sernik z blendera dla początkujących

najszybszy sernik świata bez użycia miksera


Sernik z blendera jest najłatwiejszym i najszybszym do przygotowania ze wszystkich znanych mi serników. Wystarczy dosłownie pięć minut, plus oczywiście czas pieczenia. Idealnie kremowy, równy jak stół, uda się nawet bardzo początkującej gospodyni.
Sernik z blendera można upiec na ciasteczkowym spodzie albo bez niego. Można go zrobić z sera z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, a dodatkowo wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową.
Najprostszy sernik dla początkujących nie wymaga nawet wcześniejszego przygotowania produktów - mogą być prosto z lodówki.
Sernik z blendera zawsze się udaje, będzie dokładnie taki, jak lubicie i to wszystko w kilka minut, bez stosu brudnych naczyń.
Ten przepis na szybki sernik pieczony był dla mnie zarazem kolejnym testem nowego sprzętu, który, jak już Wam pisałam, wypatrzyłam na wyszukiwarce Favi.pl - piękne mieszkanie  Wbrew pozorom to nie tylko wyszukiwarka mebli i dekoracji do domu, ale też bardzo duży wybór  artykułów gospodarstwa domowego i małego AGD

Sernik-z-blendera

Sernik z blendera

proporcja na tortownicę o średnicy 18 - 20 cm
  • 500 g sera tłustego lub półtłustego
  • 100 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • opcjonalnie: rodzynki lub skórka pomarańczowa

Sernik-z-blendera

Sernik-z-blendera

Jak zrobić sernik blenderam

Wszystkie składnik umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili otrzymania gładkiej, pozbawionej grudek, jednolitej masy. Zajmuje to niespełna dwie minuty czasu, nie ma sensu miksować dłużej, aby nie napowietrzać masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy  już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki.

Sernik-z-blendera

Jak zrobić idealną polewę czekoladową

  • 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej,
  • 80 ml śmietany 36%
  • opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu 
Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietanę, dodać drobno posiekaną czekoladę i podgrzewać do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej polewy.

Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika

proporcje na tortownicę o średnicy 18-20 cm
  • około 150 g herbatników - mogą być Oreo, Petit Beurre lub podobne.
  • 2-3 łyżki roztopionego masła.
Herbatniki zblendować lub bardzo drobno pokruszyć, Powinny mieć konsystencję soli gruboziarnistej. Dodać masło, wymieszać, wysypać do tortownicy.i za pomocą łyżki lub szklanki z płaskim spodem docisnąć do dna tortownicy.

Sernik-z-blendera

Sernik z blendera

12 komentarzy:

  1. dobry sposób na szybko przygotowany sernik, chyba najlepiej się sprawdzi miękki twaróg śmietankowy do blendera, lekko się zblenduje,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio robiłam serka "Mój ulubiony" z OSM Wieluń, ale wcześniej ze zwykłego twarogu w kostce

      Usuń
  2. Idealny przepis dla takiego piekarniczego leniucha jak ja!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobilas mi ochoty na taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) W takim razie przed Tobą 5 minut pracy i za godzinę masz pyszny sernik :D

      Usuń
  4. WITAM ,bardzo prosty i szybki przepis idealny dla mnie , dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja wiekszosc sernikow robie w blenderze. Wychpdza gladkie i smaczne 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy blenderowy sernik i jestem zachwycona

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger