Mus czekoladowy bez jajek

Mus czekoladowy bez jajek

- najlepszy przepis na mus czekoladowy


Mus czekoladowy bez jajek, ale za to z dyskretnym aromatem kawy i migdałów to nasz ulubiony deser na weekend i tzw. specjalne okazje. Super łatwy do przygotowania i tak pyszny, że nikt nie potrafi mu się oprzeć. W wersji dla dzieci pomijam alkohol i kawę, ale dekoruję mus czekoladowy konfiturami lub świeżymi owocami. Najczęściej są to maliny lub borówki, a w sezonie także czereśnie.

Najlepszy przepis na mus czekoladowy jest również jednym z najprostszych. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, żeby przygotować szybki deser czekoladowy dla starszych i młodszych łasuchów.

Mus-czekoladowy-bez-jajek
Mus czekoladowy bez jajek - przepis Cztery Fajery

Mus czekoladowy bez jajek - składniki

  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 
  • 180 g ciemnej czekolady 60-70% kakao
  • 3-4 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki zimnego, mocnego espresso
  • 2 łyżki likieru Amaretto albo ciemnego rumu, brandy, wiśniówki, a nawet zwykłej wódki
  • opcjonalnie 25 g migdałów lub orzechów laskowych

Do dekoracji
  • wiórki z czekolady lub dobrej jakości kakao do dekoracji
  • płatki migdałów lub pokruszone orzechy

Mus czekoladowy bez jajek - przepis

Uwaga: Jeżeli zamierzacie dodać do musu migdały, to najpierw trzeba je przez kilka minut namoczyć we wrzątku, później obrać ze skórki. Orzechy lub obrane migdały prażę przez kilka minut na suchej patelni, a następnie mielę, najdrobniej jak to możliwe.

Czekoladę siekam na malutkie kawałki. Śmietanę bardzo mocno podgrzewam, doprowadzając niemal wrzenia i zdejmuję z palnika. Do bardzo gorącej śmietany dodaję posiekaną czekoladę  i cukier puder.  Mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę śmietankowo - czekoladową odstawiam do całkowitego wystudzenia i wstawiam na około godzinę do lodówki.

Do schłodzonej masy dodaję zimne espresso i alkohol. Ubijam na sztywną pianę, dodaję posiekane migdały lub orzechy i delikatnie mieszam.
Przekładam mus do pucharków i ponownie wkładam do lodówki. Przed podaniem oprószam kakao i dekoruję płatkami migdałów.

Ps.
Przepis na mus czekoladowy bez jajek powstał dzięki inspiracji książką Beauty Food 85 przepisów dla zdrowia i urody. Autorka - Maria Ahlgren - podała w niej przepis na mus mocca z orzechami nerkowca i śmietanką kokosową. Nie miałam jednak wystarczającej ilości orzechów nerkowca, więc zrobiłam dwa warianty - ten z książki i mój z powyższego przepisu. Oba były pyszne.

Mus-czekoladowy-bez-jajek
Mus czekoladowy bez jajek

Komentarze

  1. Przyznam, że rzeczywiście wygląda pysznie. A ja kocham czekoladę, to jedyna moja słodyczowa słabość :) Mam pytanie, jest możliwość zrobienia tego bez alkoholu, czy jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także uwielbiam czekoladę w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy :)
      Można zrobić bez alkoholu, nie będzie to miało wpływu na konsystencję

      Usuń
  2. Nie dziwię się, że był pyszny, bo wygląda tak właśnie. Ach teraz czekolada potrafi zdziałać cuda☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie brzmi i wygląda, kocham czekoladę więc coś idealnego dla mnie 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać czy Ci smakował, jak tylko wypróbujesz ten przepis

      Usuń
  4. Wygląda pięknie i co ważne wydaje się łatwy, a dla mnie to istotne. Ostatnio jakoś więcej ochoty w domu mamy na słodkości, a ja wychodzę z założenia, że lepiej zrobić niż kupić nie wiadomo co. Inna sprawa, że jestem bardzo niedoświadczona i takie eleganckie cuda rzadko kiedy chcą ze mną współpracować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo prosty przepis, nie powinien sprawić Ci kłopotu. Doświadczenie przyjdzie z czasem - nikt nie rodzi się bagnety w wiedzę i umiejętności.

      Usuń
  5. Czekoladę lubię właśnie o tej porze roku. A krem czekoladowy, czy mus zawsze bez jajek, więc wydaje mi się to normalne. Koniecznie z alkoholem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My oboje uwielbiamy czekoladę o każdej porze roku.
      Ps. Wiele przepisów na krem czekoladowy zawiera jajka, dlatego zaznaczyłam to w tytule

      Usuń
  6. Dziś to i ja bym taki mus zjadła :) takie parcie na słodkie aż mnie trzęsie... A potem dziwie się mojemu dziecku że wyjada wszystko co znajdzie, :) miś wygląda bardzo apetyczne...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo pysznie :D A że teraz cały czas próbuję różnych rzeczy w kuchni, spróbuję i tego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czekoladę. To moja wielka słabość. Mus prezentuje się cudownie. A teraz mam wytłumaczenie...długie jesienne wieczory. Zrobię i zjem z apetytem!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: