Galaretka z aronii

Galaretka z aronii 

Przepis na galaretkę aroniową z jabłkami.

Galaretka z aronii przepis na galaretkę aroniową z jabłkami. Tej pysznej galaretki nie kupisz w sklepie, ale możesz ją błyskawicznie przygotować w domu. Jest tak samo pyszna jak galaretka z pigwy (przepis).  Zarówno aronia, jak i jabłka mają wysoką zawartość pektyny, więc jeśli chcesz zrobić miękką galaretkę z aronii wystarczy dodać cukier i sok z cytryny lub pomarańczy. Ten przepis łączy w sobie cierpkość aronii i słodycz jabłek z korzennymi aromatami i cytrusową nutą. Galaretka z aronii zawsze robi furorę, podana z krakersami i serem, ale równie dobrze możesz ją dodać do swojej ulubionej zimowej herbaty albo deseru. Przekonasz się, że przetwory z aronii na zimę są niezastąpione.

galaretka-z-aroniiGalaretka z aronii przepis na galaretkę aroniową z jabłkami łączy w sobie cierpkość aronii i słodycz jabłek z korzennymi aromatami i cytrusową nutą. Możesz przygotować zarówno miękką, jak i twardą wersję galaretki.

Galaretka z aronii przepis

 Dla ułatwienia podaję proporcje na 1 kg owoców aronii
  • 1 kg aronii
  • 500 ml wody
  • sok z 1 dużej cytryny lub 2 pomarańczy
  • od 0,5 do 1,5 kg Jabłek Grójeckich, patrz uwaga poniżej,
  • 400-600 g cukru na każdy litr płynu, który uzyskasz,
  • maleńka szczypta soli, 
  • 1 duża laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • opcjonalnie pektyna, żelfix lub inny środek żelujący (dodaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Uwaga: Ilość jabłek zależy od Twoich preferencji smakowych. Zazwyczaj na 1 kg aronii dodaję od 0,5 do 1 kg Jabłek Grójeckich, ale możesz zmienić proporcje według własnego uznania.

galaretka-z-aronii

Galaretka z aronii przepis

1. Przed przygotowywaniem przetworów włóż aronię na minimum 24 godziny do zamrażalnika. Przemrożone owoce aronii umyj, oczyść z ogonków i przełóż do garnka. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na małe kawałki i dodaj do aronii.

2. Wlej wodę i gotuj na niewielkim ogniu około 35-45 minut, a następnie wyłącz ogień. Odcedź sok. 

Pulpę owocową możesz przetrzeć przez gęste sitko lub wycisnąć w wyciskarce i dodać do soku, ale wówczas galaretka nie będzie klarowna. Nie lubię marnować owoców, więc zazwyczaj przecieram owoce i dodaję powstały mus do soku. Dodatkowo, aby uzyskać jedwabiście gładką galaretkę, miksuję całość blenderem ręcznym.

3. Do soku (lub soku wymieszanego z musem owocowym) dodaj cukier (około 400-600 g na każdy litr płynu), maleńką szczyptę soli, sok z cytryny lub pomarańczy, cynamon i goździki.

4. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj, dość często mieszając, do uzyskania takiej konsystencji, jaką lubisz. Jeśli chcesz, żeby galaretka szybciej zgęstniała możesz dodać pektynę lub inny środek żelujący zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Wyjmij cynamon i goździki. Przełóż gorącą galaretkę do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików i odwróć je do góry dnem albo pasteryzuj przez około 10 minut.

Udostępnij przepis na galaretkę z aronii

Spodobał Ci się przepis na galaretkę z aronii ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

Jak sprawdzić czy galaretka ma już odpowiednią konsystencję - test talerzykowy

Włóż mały talerzyk do zamrażalnika na 10-15 minut. Na dobrze schłodzony talerzyk nałóż około 1 łyżeczki galaretki i włóż talerz z powrotem do zamrażarki na 4-5 minut. Jeżeli w tym czasie galaretka nie stwardnieje do pożądanej konsystencji, kontynuuj gotowanie jeszcze kolejne 10 minut i powtórz próbę.

Z jakimi owocami łączyć aronię

Z aronii robi się galaretki, dżemy, wino i syropy. Bardzo dobra jest też nalewka z aronii. Chociaż smak aronii jest dość specyficzny, to bardzo dobrze komponuje się z wiśniami, malinami, jabłkami, gruszkami, pigwą, sokiem z pomarańczy lub cytryny.  Do przetworów z aronii można też dodać imbir, odrobinę ekstraktu z migdałów i korzenne przyprawy takie jak goździki lub cynamon. Jeśli połączysz aronię z jabłkami możesz też dodać nieco przyprawy do piernika. 

galaretka-z-aronii
Sok z aronii właściwości

Aronia jest dobrym źródłem błonnika, witamin A i C, witaminy E, witamin z grupy B, oraz potasu. Owoce aronii są również bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić organizm przed chorobami. Również sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa m. in. przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ponadto sok z aronii:

  • wzmocnienia układ odpornościowy,
  • poprawia trawienie i może pomóc w zapobieganiu zaparciom,
  • wspiera układ sercowo - naczyniowy. Przeciwutleniacze zawarte w owocach aronii mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Sok aroniowy jest również dobrym źródłem potasu – elektrolitu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca.
  • poprawia funkcjonowania mózgu w tym pamięć i koncentrację.
Artykuł sponsorowany, powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

galaretka-z-aronii
Galaretka z aronii

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: