Surówka z białej i czerwonej kapusty

Surówka z białej i czerwonej kapusty

Przepis na surówkę z kapusty bez majonezu.

Surówka z białej i czerwonej kapusty przepis na surówkę z kapusty bez majonezu. Surówka z białej i czerwonej kapusty jest cudownie chrupiąca i możesz ją przygotować z wyprzedzeniem. Dwa rodzaje kapusty, marchewka, soczyste jabłko i lekki dressing sprawiają, że to bardzo uniwersalny dodatek. Sałatka z białej i czerwonej kapusty, podobnie jak sałatka coleslaw (przepis), pasuje do większości dań głównych oraz hot dogów i burgerów. Kolorowa surówka z kapusty szczególnie dobrze prezentuje się na letnim grillu. Wiele przepisów na surówki z białej kapusty i sałatki z kapusty wymaga sosu na bazie majonezu. Surówka z białej i czerwonej kapusty to surówka z kapusty bez majonezu, niesamowity smak zawdzięcza dressingowi na bazie octu. Zaletą przepisu jest też to, że możesz go dostosować do własnych upodobań np. dodając do surówki grillowanego kurczaka, ziarna słonecznika albo cebulę dymkę.

Surówka z białej i czerwonej kapusty dobrze się przechowuje, ponieważ ocet i sól „peklują” kapustę, czyniąc ją bardziej delikatną. Możesz więc przygotować większą porcję, ale nie dodawaj jabłka. Surówka z kapusty do obiadu będzie smaczna także następnego dnia.

surowka-z-bialej-i-czerwonej-kapusty
Surówka z białej i czerwonej kapusty przepis na surówkę z kapusty bez majonezu. Najlepsza surówka z kapusty do obiadu.
 

Surówka z białej i czerwonej kapusty przepis

  • 1 jabłko, pomiń jeżeli chcesz przechowywać surówkę przez kilka dni,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 duża lub 2 małe marchewki,
  • 250 g białej kapusty, waga po poszatkowaniu,
  • 150-250 g czerwonej kapusty, waga po poszatkowaniu,

Sos do sałatki z kapusty przepis

  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku  np. rzepakowy lub słonecznikowy,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon lub musztardy Colman's
  • sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu do sałatki i odstaw na około 10-15 minut. Musztarda Colman's jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata

surowka-z-bialej-i-czerwonej-kapusty

Surówka z czerwonej i białej kapusty przepis 

1. Jabłko umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno pokrój i skrop je sokiem z cytryny. Kwas zawarty w soku z cytryny zapobiega brązowieniu jabłek. 

2. Pokrój bardzo cienko kapustę. Możesz to zrobić nożem, na szatkownicy typu mandolina lub korzystając z tarczy do szatkowania w robicie kuchennym. 

3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cieniutkie zapałki ręcznie albo korzystając z tarczy do wiórkowania. 

4. Wymieszaj składniki surówki, polej sosem i ponownie wymieszaj.

 

Udostępnij przepis na surówkę z białej i czerwonej kapusty 

Spodobał Ci się przepis na surówkę z czerwonej i białej kapusty ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

Czy kapusta jest zdrowa?

Kapusta zawsze była tania, ale właśnie to doprowadziło do jej upadku. W XIX wieku burżuazja zaczęła uważać kapustę za zbyt pospolitą na swoich stołach, więc zamiast niej zaczęła uprawiać inne warzywa. Dość szybko zapach gotowanej kapusty zaczął kojarzyć się z biedą, więc w pierwszej połowie XX wieku niewielu ludzi jadło kapustę, jeśli tylko mogli tego uniknąć, a to duży błąd. Surowa kapusta jest niskokaloryczna i niezwykle pożywna. Zawiera m.in. witaminy C i A oraz witaminę K, jest również  dobrym źródłem błonnika. Kapusta jest bogata w potas, który może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Warto wiedzieć, że czerwona kapusta zawiera ponad cztery razy więcej składników odżywczych niż biała kapusta.

surowka-z-bialej-i-czerwonej-kapusty
Surówka z białej i czerwonej kapusty.

Komentarze

  1. Uwielbiam surówki z kapusty, a ta zmieszana kolorystycznie prezentuje się cudnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, z sosem musztardowym surówka świetnie smakuje 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: