TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Wiśniowa fantazja z bezą

Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych.

Składniki
Ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię. 
Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. 
W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe

Nadzienie wiśniowe
  • 400 g bardzo gęstych konfitur wiśniowych (można zastąpić miękkim dżemem wiśniowym)
  • 1 łyżeczka dobrego ciemnego kakao (np. VanHouten)
  • 30 ml rumu
Przygotowanie  nadzienia
Konfiturę dokładnie wymieszać z rumem i kakao. Powinna powstać dość gęsta masa

Beza
  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy
Białka ubić  na sztywną pianę.
W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.

Przygotowanie wiśniowej fantazji
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie wiśniowe, a następnie 3/4 bezy.
Z pozostałej części bezy za pomocą dekoratora uformować na wierzchu niewielkie beziki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut.
Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.

















Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych