Konfitura z jabłek i aronii

Konfitura z jabłek i aronii

Przepis na gęsty dżem z jabłek z aronią

Konfitura z jabłek i aronii przepis na dżem z jabłek z aronią. Konfitura z jabłek i aronii to najlepsze smaki jesieni zamknięte w słoiku. Słodkie jabłka i cierpka aronia połączone z korzennymi przyprawami pachną i smakują znakomicie, zwłaszcza w mroźne zimowe wieczory. Ten pełen smaku, domowy przepis na konfiturę jabłkową z aronią pozwala uzyskać gęsty dżem bez dodatku pektyny. To stary przepis, popularny w czasach zanim komercyjne pektyny stały się powszechnie dostępne. Babcina konfitura z aronii i jabłek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także konsystencją, chociaż składa się tylko z kilku składników: jabłek, cukru i miodu, aronii i rozgrzewających przypraw. Możesz też dodać do niej odrobinę soku z cytryny. Jeśli masz dużo jabłek wykorzystaj też inne nasze przepisy, takie jak marynowane jabłka w occie czy prażone jabłka do szarlotki.

konfitura-z-jablek-i-aronii
Konfitura z jabłek i aronii przepis na dżem z jabłek z aronią. Słodkie jabłka i cierpka aronia połączone z korzennymi przyprawami pachną i smakują znakomicie.

Konfitura z jabłek i aronii

Dżem z jabłek z aronią jest idealny do zagospodarowania nadmiaru jabłek, a ten łatwy przepis na konfiturę z jabłek i aronii z pewnością zrobi wrażenie.

  • 2 kg Jabłek Grójeckich,
  • 500 g przemrożonej aronii,
  • 250 g cukru,
  • 50-100 g miodu, ale możesz zastąpić go cukrem,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub więcej do smaku. Możesz wykorzystać naszą domową przyprawa do piernika – przepis,
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie pektyna, żelfix lub inny środek żelujący (dodaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Wskazówka

Jeśli nie masz przyprawy do piernika, to dodaj 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i 4-5 goździków.

Konfitura z jabłek i aronii przepis

1. Aronię umyj i oczyść z ogonków, jeśli jeszcze jakieś zostały. Zasyp cukrem i gotuj około 30-40 minut, aż puści sok. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw na noc do lodówki.

2, Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasiennie. Pokrój jabłka w drobną w kostkę (podczas gotowania część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w malutkich kawałeczkach).

2. Włóż jabłka do dużego garnka i dodaj 5-6 łyżek wody. Gotuj na niewielkim ogniu, aż większość jabłek się rozpadnie i powstanie gęsty mus.

3. Do jabłek dodaj aronię, miód (jeśli go używasz), sok z cytryny i przyprawę do piernika. Smaż często mieszając do uzyskania gęstej konsystencji. 

4. Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć je do  góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Konfiturę z jabłek i aronii możesz również zapasteryzować. 

Udostępnij przepis na konfiturę z jabłek i aronii

Spodobał Ci się przepis na konfiturę jabłkową z aronią ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

konfitura-z-jablek-i-aronii

Z jakimi owocami można łączyć aronię 

Z aronii robi się galaretki, dżemy, wino i syropy. Bardzo dobra jest też nalewka z aronii. Smak aronii jest dość specyficzny smak i nie każdemu odpowiada, ale bardzo dobrze komponuje się z wiśniami, malinami, jabłkami, gruszkami, pigwą, sokiem z pomarańczy lub sikiem z cytryny.  Do przetworów z aronii można też dodać imbir, odrobinę ekstraktu z migdałów i korzenne przyprawy takie jak goździki lub cynamon. Jeśli połączysz aronię z jabłkami możesz też dodać nieco przyprawy do piernika.

Jestem pewna, że pokochasz ten przepis na konfitura z jabłek i aronii, ponieważ:

  • Robienie konfitur i dżemów to świetny sposób na zachowanie części sezonowych bogactw natury, aby móc cieszyć się nimi przez chłodniejsze miesiące.
  • Domowa konfitura i domowy dżem są o wiele lepsze od kupnych. Nie mają żadnych niepożądanych dodatków, sztucznych konserwantów ani zagęstników, które można znaleźć w komercyjnie przygotowanej konfiturze z aronii i jabłek.
  • Możesz wykorzystać tę konfiturę jabłkową z aronią na wiele sposobów. Posmaruj nią naleśniki lub tosty, podawaj z bułeczkami, dodaj do lodów waniliowych albo sernika. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.
Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

konfitura-z-jablek-i-aronii
Konfitura z jabłek i aronii.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: