Marokański kurczak z figami

Zapraszamy na fotorelację z Maroka pt. "Jest zima to musi być zimno" (link)

Składniki

  • 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów    
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3 świeże figi (drobno pokrojone)  
  • półtorej łyżki stołowej miodu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić w Polsce, produkuje je m.in. firma Prymat) 
  • 2 łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia

opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak
  • 2 łyżki stołowe mąki 
  • 1 łyżka stołowa białego sezamu

Sos  
  • 500 gramów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli 
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina  
  • 1 łyżka stołowa miodu 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku  
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
  • szczypta mielonego czosnku 
  • sól i pieprz do smaku  
  • woda - gdyby sos był zbyt gęsty 

Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie.

Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione). 
Łyżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu i zwinąć mięso w roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami  
Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem
Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.

Sos 
W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę, wino, miód i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody.

Żródło zdjęcia

Komentarze

  1. az boje sie jechać do Maroka, a wybieram się tam w październiku. chyba wrócę z Maghrebu trochę grubszy i opasły...ale póki co sam zrobię te piersi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maroko warto odwiedzić i ... posmakować :)

      Usuń
    2. prócz Tadżin co możecie polecić w tym kraju? Po wizycie w Jordanii wiem tylko ze mięsa w krajach arabskich to maja wyśmienite w każdej postaci:))

      Usuń
    3. Oni istotnie mają doskonałą kuchnie. Naszym zdaniem warto spróbować hsriry (zupa z dużą zawartością mięsa), pierogów z mięsem (nazywają się medfuna) i ryb :)

      Usuń
  2. Potrawa nie pokombinowana, lecz wybornie smakująca. Lubię potrawy z kurczaka, do którego dodaję sprawdzone dodatki, między innymi przecier Pomidori, fajnie wyłapujacy, w samej rzeczy aromat potrawy, a przy tym smakuje niebiańsko. Sam kurczak z figami należy do moich ulubionych dań, więc polecam ją każdemu, kto jej zasmakuje :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: