Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska

Ze Sri Lanki przywieźliśmy niewiele przepisów, ale być tam i nie jeść roti, to byłoby conajmniej dziwne. Objadaliśmy się roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe sposoby. Sabeetha i Sujeewa przyrządzały je równie sprawnie, jak my robimy naleśniki.

Roti to właśnie odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko.
Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi, które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać z dżemem.
Składniki
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych namoczonych uprzednio w wodzie
  • około 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki masła
  • sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
opcjonalnie można dodać:
  • 1 czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki 
  • 1-2 zielone chili pokrojone w plasterki


Wymieszać wszystkie składniki w misce. Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne. 

Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm
Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia).

Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta.
Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić.




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Wiemy :)
      Zwłaszcza z nadzieniem warzywnym :)

      Usuń
  2. Na pewno wyprobuje, bo jeszcze nie jadlam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam wcześniej o roti. Bardzo ciekawy przepis. Ogólnie zachęciłaś mnie, żeby coś więcej poczytać o kuchni Sri Lanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom kuchnia lankańska jest bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa. Opiera się głównie na warzywach, rybach, ryżu. Kurczaki są dość drogie, więc potraw z drobiu nie przyrządza się zbyt często.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: