Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama


Mój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser. 
Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :)
W Arabii Saudyjskiej jest on bardzo popularny, więc delektuję się nim przy każdej okazji.
I od razu wiadomo, dlaczego po roku pobytu tutaj większości ekspatów przybywa na wadze po kilka kilogramów :)



Składniki
  • 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (można zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1,25 szklanki cukru 
  • 4 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj
  •  masło do posmarowania blachy 

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni
Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor
Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki.
Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania. 
Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru. 
Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru. 
Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp. 180°C przez 10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
Umm Ali


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: