Każdy sklep, każda restauracja, każdy dom ma swój własny przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki.
Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine kończąc.
Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :)
Ras el hanout marokańska mieszanka przypraw
wersja pierwsza- 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki szafranu
- 1/3 łyżeczki galangalu
- 2 zmielone liście laurowe
Ras el hanout marokańska mieszanka przypraw
wersja druga
- 2 łyżeczki zmielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca
- 1 łyżeczka mielonej prażonej cebuli
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonych suszonych płatków róży
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
Jak zrobić przyprawę marokańską ras el hanout
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych