TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Spaghetti bolognese dla cierpliwych

Tym razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :)

Składniki
  • 1kg mielonej wołowiny
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego
  • 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów
  • makaron spaghetti
  • 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti 
  • parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia. 
Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin.
Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych