Bardzo puszysty sernik z rodzynkami

Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, (tutaj przrpis) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować. 
Jako baza posłużył przepis na nasz ulubiony bardzo puszysty sernik z rodzynkami, ale zamiast twarogu użyłem 6 dniowego labnehu.

Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm

Masa serowa
  • 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu
  • 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu)
  • 150 ml śmietany do ciast i deserów
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej)
  • 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli (do ubijania białek)
  • opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie
Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie  utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem i śmietaną. 
Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone masło i jeszcze chwilę miksować. 
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. 
Masę serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC 
Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia
Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie)
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła lub margaryny
  • 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować masę serową.
Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: