Bigos staropolski
Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni.
Składniki
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Smacznego :)
Składniki
- 2,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg wołowiny na gulasz
- 0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy
- 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego
- 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
- 30 g suszonych grzybów leśnych
- 5-6 suszonych śliwek lub 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych
- pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji)
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kardamonu
- sól i mielony pieprz do smaku
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą w której się moczyły dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych