Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko

Domowa biała kiełbasa - - na święta i nie tylko 

przepis na smaczną wędlinę własnej roboty

Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko była na emigracji naszym marzeniem.Od dłuższego czasu domowe wędliny, m.in. białą kiełbasę robimy sami. Od Pana Boczka (to nie żart, tylko nick internetowy naszego Kolegi) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami, to przepis został natychmiast wykorzystany.
Znając swoje upodobania do wyrazistych smaków przepis nieco zmodyfikowałem niemalże podwajając ilość przypraw (z wyjątkiem warzonki)
Żeby łatwiej było Wam wyliczyć składniki, poniższe proporcje dotyczą 2 kg gotowej białej kiełbasy. .


Domowa biała kiełbasa

  • 1 kg tłustego boczku (zawartość tłuszczu ok. 40%)
  • 800 g łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej
  • 200 g wołowiny ścięgnistej (karkówka wołowa, pręga wołowa)
  • 200 ml lodowatej wody
  • jelita wieprzowe

Przyprawy do białej kiełbasy

  • pieprz świeżo zmielony - 1 płaska łyżeczka
  • czosnek - 2 małe ząbki
  • majeranek - 1 łyżka stołowa
  • sól warzonka - od 16 do  22 gramów na kilogram

Domowa biała kiełbasa przepis

Boczek i łopatkę wieprzową oczyścić z błon i ścięgien i zmielić jeden raz na największym dostępnym sitku (u nas sitko 8 mm)
Wołowinę mielimy dwukrotnie na najmniejszym dostępnym sitku (2,5 mm) , a następnie dodajemy około 20 ml lodowatej wody i wyrabiamy do czasu aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk.  Dobrze wyrobioną wołowinę dodajemy do pozostałej części mięsa, przyprawiamy, dolewamy pozostałą część wody i wyrabiamy, do czasu aż farsz nabierze kleistości.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita starając się nie pozostawiać wolnych przestrzeni. Jeśli w kiełbaskach będą widoczne pęcherzyki powietrza przekuwamy je szpilką.
Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80º C i parzymy przez około 25-35 minut w temperaturze 72-75º C (temperatura wody spadnie po włożeniu kiełbasy) lub zamrażamy.

Pan Boczek gorąco poleca, aby czosnek roztłuc w moździerzu, dodać część odważonej soli i rozprowadzić na gładka pastę. Do tej pasty w moździerzu wsypać majeranek i dokładnie rozetrzeć.



Domowa biała kiełbasa

Komentarze

  1. A przepis skąd pochodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przeczytasz dokładnie powyższego posta - to będziesz wiedzieć :)

      Usuń
  2. Do bialej kielbasy dodawanie mieszanki peklujacej jest niedopuszczalne!!!!

    Kolega z Wedliny domowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego podałem w podstawowym składzie warzonkę, a dopiero w nawiasie sól peklową jeśli komuś bardzo zależy na kolorze

      Usuń
  3. Nie jest to wtedy Kielbasa biala! , tylko jakas tam.A`la

    Kolega z Wedliny domowe

    OdpowiedzUsuń
  4. boczek wędzony czy surowy jest ??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: