TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ricotta domowa - włoski smak w polskiej kuchni

Naszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków.
Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :)
Proste, szybkie do zrobienia i przynajmniej wiem co jemy.
Ser z poniższego przepisu smakiem i konsystencją jest bardzo zbliżony do włoskiego sera ricotta lub cypryjskiego anari więc z powodzeniem można go wykorzystać jako ich zamiennik.
W oryginale zarówno ricottę jak i anari przygotowuje się z serwatki, ale tej zawsze mamy za mało.

Ricotta domowa - składniki

  • 2 litry niepasteryzowanego mleka 3,2% (najlepszym rozwiązaniem byłoby wiejskie mleko)
  • 1 litr maślanki (lub 0,5 litra śmietany jeśli ser ma być bardziej tłusty)
  • 5 łyżek soku z cytryny lub 3 łyżki octu 10%
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka soli

Ricotta domowa - przygotowanie

Mleko i maślankę (lub śmietanę) przelać do garnka i powoli podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni (zawartość garnka powinna być bardzo gorąca, ale nie może się zagotować).  Po osiągnięciu oczekiwanej temperatury zmniejszyć płomień do minimum, dodać sól i sok z cytryny (lub ocet),  dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia po czym przelać na sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczka (jeśli ser ma być bardziej wilgotny)  i pozostawić na 30-60 minut do odcedzenia.
Im dłużej ser będzie ociekał, tym będzie bardziej suchy.
W niektórych sklepach można też kupić specjalne foremki do odcedzania sera, które nadają mu ładny kształt.


Komentarze

  1. Dziendobry, ile wychodzi gramowo tej ricotty z powyzszych skladnikow ? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych