Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet wegetariański pieczony. Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest.
Pasztet wegetariański pieczony z poniższego przepisu jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym niezwykle aromatyczny.
Składniki
Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić seler z cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.
Pasztet wegetariański pieczony z poniższego przepisu jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym niezwykle aromatyczny.
Składniki
- 1 duży seler (60-70 dkg)
- 2 duże cebule
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- około 3/4 szklanki wody
- około 1 szklanki drobnej bułki tartej
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- tarta bułka do wysypania blaszki
- foremki aluminiowe do pasztetu
Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić seler z cebulą przez około godzinę, a następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu.
![]() |
Pasztet wegetariański pieczony |
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych