Tajine z wołowiny z patelni

Tajine z wołowiny z patelni 

Prosty przepis na marokański tadżin. 

Tajine z wołowiny z patelni robiłam po raz pierwszy. Zazwyczaj tadżin przygotowuję w specjalnym garnku o tej samej nazwie. Jednak ze względu na to, że nasz dom jest tam gdzie nasza praca, nie zawsze mam ze sobą cały mój ulubiony sprzęt kuchenny. Nasz gliniany garnek do tajine został w domu, a my zatęskniliśmy do marokańskich smaków. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić czy uda mi się uzyskać taki sam efekt na patelni .
Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine - soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos smakują wybornie. 

Tajine z wołowiny z patelni

  • ok 1 kg wołowiny (może być pręga)
  • 4 - 5 moreli suszonych
  • 5 - 6 suszonych śliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 średnie marchewki 
  • 3 ziemniaki 
  • 1papryka
Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout  ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też:
  • po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: kwiatu muszkatołowca  (można zastąpić dużą szczyptą gałki  muszkatołowej), kurkumy, zmielonych goździków, zmielonej kolendry, cynamonu i suszonych płatków róż
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu
  • opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli 

Tajine z wołowiny z patelni przepis

Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju).
Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa.
Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa).
Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę.
Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita.

Tajine z wołowiny z patelni


Komentarze

  1. Och och , fajny przepis.Ostatnio chodzą za mną take właśnie smaki.Rozejrzę się w weekend w "większA na konkurs czekam niecierpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wziąć udział w tym konkursie :) Mieliśmy takie garnki w Arabii i rzeczywiście trudno w nich coś przypalić :)

      Usuń
  2. smakowite danie, chetnie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: