TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chleb farmerski z automatu

Przepyszny, delikatny w smaku chleb z chrupiącą skórkę. Doskonały na śniadanie i kolację, a przy tym smaczny także następnego dnia.
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że maszyna do wypieku chleba to sprzęt absolutnie idealny - zwłaszcza dla tych, którzy lubią mieć codziennie świeży, pachnący chleb, a zbytnio się przy tym nie napracować :)
W Arabii Saudyjskiej korzystaliśmy z wypiekacza firmy Palson, w domu mamy obecnie sprzęt firmy Tefal, ale coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem nowego automatu do wypieku chleba.

Składniki - proporcje na około 550g  i  800 g bochenek
  • 275g / 400 g mąki pszennej (typ od 550 do 650)
  • 70 g / 100 g  mąki żytniej (typ 720)
  • 200 / 310 ml wody
  • 1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa płynnego miodu lub melasy z buraków
  • 1,5 łyżeczki / 1 łyżka stołowa oleju
  • 3/4 łyżeczki / 1 płaska łyżeczka soli
  • 3g / 5 g suchych drożdży
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić maszynie do chleba w następującej kolejności: miód,olej, woda, sól, oba rodzaje mąki i na końcu drożdże.
W przypadku mojej maszyny wybieram program do wypieku chleba francuskiego (przy podanych proporcjach czas potrzebny na przygotowanie chleba to 3 i pół godziny).



Komentarze

  1. witam a jak ja mam maszyne silvercrest i tam nie mam francuskiego

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek bardzo dobry, piekłam na programie 1 (normalny), waga 1000, czas pieczenia 3godz. i 5 min. Już połowa zjedzona. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast miodu lub melasy może być cukier? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Upiekłam już dwukrotnie ten chlebek. Moja maszyna jest na 900g i 1200g. Pierwszy nastawiłam na 900g z programem podstawowym. Drugim razem zwiększyłam ilość produktów o 1/3 i nastawiłam na 1200g. Wyszedł znakomity. Doskonale się kroi i nie kruszy się.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych