Roladki z cukinii lub bakłażanów


Nie jest to bynajmniej mój autorski przepis - pomysł zaczerpnęłam z książki Olii Hercules - "Mamuszka. Od Lwowa do Baku" o której pisałam Wam już na naszym blogu czytelniczym.
Podobnie jak wiele innych przepisów zamieszczonych w tej publikacji, także roladki bakłażanów (lub jak w mojej wersji z cukinii) to prosta i tania ukraińska przystawka pozwalająca wykazać się dużą dozą kulinarnej inwencji.
Nie wymaga przy tym umiejętności godnych szefa kuchni pięciogwiazdkowej restauracji, a zachwyca smakiem i doskonale prezentuje się na stole.
Myślę, że zarówno Wam, jak i Waszym gościom takie roladki przypadną do gustu :)
Śmiało możecie też przygotować inne potrawy proponowane przez Olję - wszystkie, które dotychczas wypróbowałam są wyjątkowo smaczne, a przy tym nie rujnują portfela.

Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny i mój, zaznaczony kursywą.


Oryginalny przepi
Przepis po moich modyfikacjach
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w długie paski
  • 12 gałązek koperku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 8-10 łyżek dobrze odsączonego labnehu (tutaj przepis) lub innego sera np. koziego lub mozzarelli lub fety lub sera pleśniowego***
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 papryczki chili pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski lub kilka suszonych pomidorów również pokrojonych w paski
  • 12 gałązek koperku lub listków mięty lub bazylii lub kolendry
  • sól morska,  świeżo zmielony czarny pieprz i opcjonalnie chili w płatkach
*** - jeśli używam mozzarelli lub sera pleśniowego to nie dodaję do nich czosnku

Przygotowanie
Pokroić bakłażany wzdłuż na plasterki grubości 5 mm [pokroiłam cukinie w 3 mm plasterki]
Posmarować patelnię grillową olejem słonecznikowym i smażyć bakłażany [w moim przypadku cukinię]  partiami z jednej strony, aż przyrumienią się mocno i pojawią się na nich ciemnobrunatne paski.  Plasterki bakłażana [lub cukinii] muszą zmięknąć na tyle, aby bez trudu można było je zrolować. Jeśli patelnia wyschnie należy posmarować ją olejem.
W misce wymieszać śmietanę z czosnkiem. [użyłam labnehu, ale w tym wariancie sprawdzi się każdy inny kremowy serek]. Doprawić mocno solą i pieprzem. Posmarować lekko każdy plasterek bakłażana z jednej strony.
Ułożyć w poprzek po 2 paski papryki i gałązkę koperku. Zrolować i podawać.

Inne możliwe warianty nadzienia do roladek z bakłażanów lub cukinii
- ser feta lub mozzarela, suszone pomidory w oliwie, listki mięty lub kolendry lub bazylii, ulubione przyprawy
- szynka parmeńska lub inna dobra szynka, mozzarela lub kremowy biały ser, szczypiorek, ulubione przyprawy
- gęsty kremowy biały ser (np. Almette) wymieszany z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą lub ze szczypiorkiem, papryka, ulubione przyprawy
- mozarella, ulubione pesto, suszone pomidory w oliwie
- wędzony łosoś, gęsty kremowy biały ser lub feta, suszone pomidory w oliwie,
-  grillowane paski z piersi kurczaka, cienkie paski papryczki chili, ketchup
- kremowy biały ser wieszany z drobno pokrojoną rzodkiewką, sól i pieprz do smaku

Wariantów jest pewnie tyle, ilu kucharzy, ale tym co najbardziej mi się podoba w książce "Mamuszka" jest właśnie, fakt, że przygotowując jakaś potrawę nie staję się niewolnikiem przepisu i mogę go modyfikować wg własnych upodobań, nie tracąc przy tym walorów smakowych.

http://platon24.pl/ksiazki/mamuszka-97783/


http://platon24.pl/ksiazki/mamuszka-97783/http://platon24.pl/ksiazki/mamuszka-97783/




Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: