TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi

Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi to jeden z naszych ulubionych dodatków do popołudniowej kawy. Powstały na bazie przepisu Doroty, która od dawna jest dla mnie niewyczerpanym źródłem inspiracji.
Przepyszne, miękkie, idealne zarówno na majowy weekend i chłodne zimowe wieczory.
Sekretem ich cudownego smaku są cukier muscovado i dobrej jakości kakao.


Czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi 

- składniki - na 12 sztuk
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • 5 łyżek gorącego mleka
  • 2 duże jajka
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Do dekoracji:
  • 1- 2 łyżki wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa
Ps. Zarówno ciemny cukier muscovado jak i ekstrakt z wanilii są dostępne m.in. w sklepie "Kuchnie Świata"

Jak przygotować czekoladowo - waniliowe muffinki z wiórkami kokosowymi

Kakao rozetrzyj z mlekiem na jednolitą masę.  Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i cukrem muscovado na puszystą masę, a następnie, nie przerywając miksowania,  dodawaj kolejno po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą dodaj kakao, ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę i delikatniej wymieszaj łyżką.
Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.
Po upieczeniu wystudź na kratce, polej polewą czekoladową i ozdób wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych