Ciastko managera.... czyli włoski deser

Ciastko managera.... czyli włoski deser 

Oryginalny przepis na tiramisu.

Ciastko managera.... czyli włoski deser tiramisu zawsze przygotowuje mój mąż. Tiramisu jest bardzo łatwym ciastem i można je zrobić w niespełna 30 minut, podobnie jak szybkie ciasto do kawy . Nazywane przez nas ciastkiem managera tiramisu to nasz ulubiony włoski deser, smakuje nieziemsko. Pochodzenie deseru tiramisu nie zostało do końca wyjaśnione.  Według jednej z wersji deser powstał w Sienie na przełomie  XVII i XVIII wieku. Według innej - moim zdaniem bardziej prawdopodobnej, tiramisu stworzyli Roberto Linguanotto, właściciel restauracji "Le Beccherie" i jego praktykanta Francesca Valori, której panieńskie nazwisko brzmi właśnie Tiramisu. Niezależnie od tego, kto jest twórcą tiramisu, dla nas od lat jest ulubionym dodatkiem do kawy.


Z czego zrobić tiramisu

Proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm
  • 500 g serka mascarpone
  • około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g)
  • 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej
  • 4 bardzo duże jajka lub 5 małych
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli do ubijania białek
  • 4-5 łyżek naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten)
Uwaga: zamiast likieru Amaretto można dodać wino Marsala - wtedy do 200 ml mocnej kawy dodajemy 200 ml wina

Tiramisu oryginalny przepis

1. Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

2. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich  i  stopniowo - po dwie - trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka.

3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodawać do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać.

4. Biszkopty zanurzać na chwilkę (nie powinny za mocno nasiąknąć) z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu i układać na dnie formy. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu serowego, a na nim ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów  i drugą warstwę masy serowej. Wyrównać wierzch deseru, całość przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. 

5. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą. Podawać mocno schłodzone.


Przepis na tiramisu dla użytkowników robotów termomiksujących

1. Zaparzyć mocną kawę, najlepiej espresso i wystudzić. Kiedy kawa będzie już zimna dodać 5 łyżek stołowych likieru Amaretto.  Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Założyć motylek, dodać żółtka, ustawić czas 3 minuty, prędkość 4

3. Dodać dwie łyżki likieru Amaretto, ustawić czas 15 sekund, prędkość 2

4. Dodać serek mascarpone, miksować przez 90 sekund z prędkością 2, aż masa będzie gładka. Krem przełożyć do innego naczynia, a naczynie główne umyć.

5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ustawiając czas 3 minuty,  prędkość 5 (podczas ubijania nie zakładamy MK - otwór w pokrywie powinien pozostać otwarty).

6. Pianę z białek dodawać partiami do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać.

7. Biszkopty zanurzać na chwilkę (nie powinny za mocno nasiąknąć) z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu i układać na dnie formy. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu serowego,  a na nim ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów  i drugą warstwę masy serowej. Wyrównać wierzch deseru, całość przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.

8. Przed podaniem posypać kakao lub startą na proszek gorzką czekoladą. Podawać mocno schłodzone.


Seria: Kohersen przepisy


Komentarze

  1. Tego deseru nie da się nie lubić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%, chociaż wolę klasyczny smak z tego przepisu, niż z dodatkiem śmietany :)

      Usuń
    2. Otóż da się jak ktoś nie lubi kawy. Jakbym robiła to albo bym pominęła albo szukała zamiennika. Po prostu tego aromatu nie lubię

      Usuń
    3. Oczywiście, możesz pominąć kawę, ale to już nie będzie tiramisu :)

      Usuń
  2. Kurczę, a wydawało mi się, że to znacznie trudniejsze do zrobienia! I że jest całe mnóstwo cukru, śmietany, Bóg-wie-jakich jeszcze diabelstw :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się też bardzo długo wydawało, że to super trudne :)

      Usuń
  3. A ja mam ciągle wątpliwości co do surowych jajek. Myśl o salmonelli mnie prześladuje.
    lulu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robiłam z owocami też,owoce jakie się lubi u mnie truskawki na patelnię i w soku z nich maczałam biszkopty potem krem potem ostudzone truskawki i znów tak samo, pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: