Winnice i wina mołdawskie. Skarby Mołdawii

Winnice i wina mołdawskie. Skarby Mołdawii

Kiedy popatrzycie na mapę zobaczycie, że leżąca na południowym wschodzie Europy, w basenie Morza Czarnego, Mołdawia przypomina kształtem kiść winogron. Słoneczne płaskowyże i równiny poprzecinane strumieniami, które wpływają do dwóch dużych rzek, Prutu i Dniestru oraz niewielkie wzniesienia to idealny teren do uprawy winorośli. Podobnie jak w przypadku słynnych regionów winiarskich w Europie, terroir (gleba, topografia i klimat) Mołdawii jest idealny do produkcji wysokiej jakości wina czerwonego (na południu kraju) i białego wina w części centralnej.


Trochę historii
Mołdawia od wieków słynie z produkcji wina, a jego historia, na tym obszarze sięga 3000 p.n.e. Pod koniec XII wieku przemysł winiarski w Mołdawii stał się ważnym sektorem gospodarki Europy Południowo-Wschodniej. Wino było traktowane jako środek płatniczy i trofeum wojenne. W XV wieku hospodar Stefan Wielki sprowadził do Mołdawii mistrzów winiarskich, którzy rozsławili lokalne trunki w całej Europie. Tradycje winiarskie były kultywowane także w klasztorach, a szczególną sławą cieszył się, i cieszy nadal, klasztor Rudi. Również dzisiaj klasztory w Mołdawii wytwarzają wina z winogron zbieranych we własnych winnicach i wykorzystują je do Komunii Świętej, jako symbol krwi Chrystusa. W czasach Związku Radzieckiego, Mołdawia była głównym dostawcą win na rynek wewnętrzny. Po upadku ZSRR, produkcja i sprzedaż drastycznie zmalała. Bardzo dotkliwym ciosem było wprowadzenie przez Rosję latach 2006 - 2007 embarga na wina mołdawskie, Paradoksalnie wyszło to Mołdawii na dobre, znacznie wzrosła jakość win mołdawskich, a od 2008 roku ich eksport sukcesywnie rośnie. Aktualnie około 80% produkcji eksportuje się do ponad 50 krajów świata. Do grona największych odbiorców należą: Białoruś, Kazachstan, Rosja, Ukraina, Czechy, Polska, Rumunia, Słowacja, USA i Chiny.
Szacuje się, że z przemysłem winiarskim związane jest 25 procent populacji tego kraju.

Winnice i wina mołdawskie to prawdziwe skarby Mołdawii.


Mołdawia przypomina  kształtem kiść winogron
Mołdawia przypomina  kształtem kiść winogron

Na ponad 114 tys. hektarów uprawia się obecnie około 30 odmian winorośli. W Mołdawii istnieją cztery historyczne regiony winiarskie: Valul lui Traian (południowy zachód), Stefan Voda ze słynną Purcari Zone (południowy wschód), Codru (centrum) i Balti (północ), pierwsze trzy produkują wina o chronionym oznaczeniu geograficznym.

Komentarze

  1. Wino bardzo lubię, choć niestety od jakiegoś czasu nie piję, bo jestem uczulona na pleśnie. Mołdawskie są wyjątkowe, miałam okazję takim się delektowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zaskoczyło mnie Cricova Crisecco, jest podobne do francuskiego Georges Lacombe Grande Cuvée Brut Champagne

      Usuń
  2. Lubię wino, choć teraz pozwalam sobie na nie bardzo rzadko ;) Świetny post!

    OdpowiedzUsuń
  3. JA PO WEEKENDZIE mam dość wina :) Mieszkam w Hiszpanii i winka mi nie brakuje. Mołdawskich win nie piję, nie da się kupić u mnie, mamy swoje. Ale pamiętam, że też były bardzo dobre. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mołdawia plasuje się coraz wyżej w rankingach win, mają świetne warunki do uprawy winorośli, więc jakoś mnie to nie dziwi

      Usuń
  4. Nie znam się na winach i podziwiam tych co się znają , jakoś nie było okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jestem żadnym wybitnym znawcą, ale lubię wiedzieć co mi serwują :)

      Usuń
  5. Piękne zdjęcia :) Co do win to z tego zestawienia najbardziej polubiłem się z Cricova Crisecco. Ciężko znaleźć coś lepszego w tej cenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: