Krokiety serowo szparagowe

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni.
Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba dość szybko przerobić, jeśli zależy nam, aby zachowały swój niepowtarzalny smak. Ponieważ w zamrażalniku nie miałam już nawet odrobiny miejsca, więc na kilka dni przeszłam na dietę szparagową

Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu z książki "Poniedziałki bez mięs" autorstwa Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą Wam smakowały.

Ps.
Moim zdaniem przepis powinien się nazywać krokiety ziemniaczano-serowe ze szparagami, bo to właśnie ziemniaki są dominującym składnikiem, ale widocznie autorzy książki byli odmiennego zdania.

Krokiety serowo-szparagowe, krokiety serowo-ziemniaczane ze szparagami

Składniki na krokiety serowo szparagowe 

proporcje dla 3-4 osób
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g szparagów (w oryginalnym przepisie było 50 g) ***
  • 125 g sera mozzarella (w oryginalnym przepisie było 100 g)
  • 2 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia 
Do panierowania: mąka, bułka tarta i jajka

*** do tych krokietów najlepsze są bardzo młode, cienkie szparagi, albo fragment łodygi bezpośrednio przy samej główce, wtedy nie trzeba ich gotować.

Jak przygotować krokiety serowo szparagowe

Ziemniaki obrać, ugotować, przełożyć do miski rozgnieść na puree i odstawić do ostygnięcia. Szparagi ugotować na parze, pokroić w cienki plasterki i dodać do puree ziemniaczanego. Dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Z masy uformować krokiety i obtaczać je w pokrojonej mozzarelli . W przepisie jest sugestia, aby nabierać łyżką porcję masy ziemniaczanej i obtaczać w jednaj łyżce sera, ale ja przygotowałam nieco większe krokiety. Przygotowane krokiety obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru.
Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Krokiety serowo-szparagowe, krokiety serowo ziemniaczane ze szparagami

Komentarze

  1. Ja szparagów nie lubię, ale tym krokietom nie potrafiłabym się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś nie lubiłam szparagów, wyjątkiem była zupa krem

      Usuń
  2. Pierwsze widzę, ale wyglądają mega apetycznieee!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W naszej kuchni to także nowość, ale bardzo smaczna :)

      Usuń
  3. Szparagi uwielbiam - prezentuje się genialnie

    OdpowiedzUsuń
  4. I że ja jeszcze nigdy nie jadłam szparagów ;) dla tego przepisu chyba je kupię i przygotuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nigdy wcześniej nie robiłam krokietów ze szparagami, ale te są świetne :)

      Usuń
  5. Jakie fajne danie na wykorzystanie szparagów. ja je uwielbiam i juz sie cieszę, bo to ich czas.

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze, aż mi ślinka cieknie! ;D wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie rewelacja! Zapisuję sobie przepis i mam zamiar wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł! uwielbiam szparagi, muszę spróbować zrobić z nich takie krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł, fakt. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W zeszłym roku pierwszy raz jadłam szparagi i chyba nie zostanę ich wielką fanką. Były dobre, ale jak dla mnie nic specjalnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj je przygotować na kilka różnych sposobów, może któryś z nich okaże się idealny dla Ciebie

      Usuń
  11. czy ziemniaki mozna czymś zastapić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem Aniu, robiłam te krokiety wg przepisu z ksiązki

      Usuń
  12. Bardzo mi podpasował ten przepis, zrobię! :))) Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: